20 misteret më të mëdha historike që ndoshta nuk do të zgjidhen kurrë_6644db05e56a1.jpeg

20 misteret më të mëdha historike që ndoshta nuk do të zgjidhen kurrë

Ka disa mistere historike që mund të mos zgjidhen kurrë, që nga data e lindjes së Jezusit deri tek identiteti i Xhek Rrjepësit e deri te vendndodhja e varrit të Kleopatrës. Ndonjëherë, kjo është për shkak se materiali përkatës i gërmuar ka humbur ose një zonë arkeologjike është shkatërruar. Herë të tjera, kjo është për shkak se provat e reja nuk ka gjasa të dalin ose provat e mbijetuara janë shumë të paqarta për t’i çuar studiuesit në një konsensus.
Mungesa e përgjigjeve vetëm sa i bën këto enigma më intriguese. Këtu, Live Science hedh një vështrim në 20 nga këto pyetje historike që mund të mos kenë kurrë shpjegime përfundimtare.
1. A u ngjit mali Everest në vitin 1924?
-Alpinistët britanikë Andrew Irvine dhe George Mallory vdiqën në Everest në vitin 1924. Mbetet e paqartë nëse ata arritën majën para se të humbisnin.
2. Çfarë ndodhi me Mary Celeste-n?
-Anija u gjet e braktisur në vitin 1872, pa shenja lufte. Fati i ekuipazhit të tij mbetet i panjohur.
3. Çfarë thotë dorëshkrimi i Voynich?
-Ky dorëshkrim 600-vjeçar përmban tekst të padeshifruar, ndoshta në një gjuhë ose kod të panjohur.
4. Ku janë eshtrat e burrit të Pekinit?
-Fosilet e homininëve të zbuluar në Kinë u zhdukën gjatë Luftës së Dytë Botërore dhe vendndodhja e tyre mbetet një mister.
5. Ku është varrosur Aleksandri i Madh?
-Vendndodhja e varrit të Aleksandrit të Madh, mbase është në Aleksandri të Egjiptit, por kjo nuk dihet.
6. A kishte një mbret të vërtetë Arthur?
-Ekzistenca historike e mbretit Artur, i famshëm në legjenda, mbetet e pasigurt.
7. Çfarë ndodhi me kolonët e “zhdukur” në Roanoke?
-Fati i kolonëve të ishullit Roanoke, të cilët u zhdukën në fund të shekullit të 16-të, nuk dihet ende.
8. Ku është fshehur thesari i William Kidd-it?
-Pirati William Kidd pretendoi se kishte groposur një thesar që nuk ishte gjetur kurrë.
9. Kush ishte Xhek Prjepësi?
-Identiteti i vërtetë i vrasësit serial famëkeq që terrorizoi Londrën në vitin 1888 mbetet i panjohur.
10. Ku është Jimmy Hoffa?
-Vendndodhja e eshtrave të liderit të punës dhe rrethanat e zhdukjes së tij në vitin 1975 janë ende një mister.
11. Ku ndodhet varri i Kleopatrës?
-Varri i Kleopatrës VII dhe Mark Antonit nuk është gjetur kurrë.
12. Kush e vrau JFK-në?
-Me gjithë përfundimin zyrtar se Lee Harvey Oswald veproi i vetëm, teoritë e konspiracionit rreth fajtorëve të tjerë të mundshëm vazhdojnë.
13. A ishte vërtet Cezarioni biri i Cezarit?
-Është e paqartë nëse Cezarioni, djali i Kleopatrës, ishte vërtet i biri i Jul Cezarit.
14. A është i vërtetë thesari i pergamenës së bakrit?
-Një pergamenë bakri e gjetur midis pergamenave të Detit të Vdekur përshkruanin thesare të fshehura, por autenticiteti dhe vendndodhja e saj mbeten të paverifikuara.
15. Fati i Arkës së Besëlidhjes
-Vendndodhja e arkës biblike, e cila u zhduk pas shkatërrimit të Tempullit të Parë, nuk dihet.
16. Kur lindi Jezusi?
-Data e saktë dhe madje viti i lindjes së Jezusit mbeten të paqarta.
17. A ishin të vërteta kopshtet e varura të Babilonisë?
-Ekzistenca dhe vendndodhja e kopshteve legjendare të përshkruara nga shkrimtarët antikë është e debatuar.
18. A kishte një frymëzim nga jeta reale për Atlantidën?
-Historia e Atlantidës mund të jetë frymëzuar nga ngjarje reale, por vendndodhja apo ekzistenca aktuale e një vendi të tillë është e dyshimtë.
19. Si ishte në të vërtetë Jezusi?
-Detajet historike dhe karakteristikat personale të Jezusit mbeten pjesërisht spekulative për shkak të mungesës së të dhënave bashkëkohore.
20. Ku është Kupa e Shenjtë?
-Kupa legjendare nga Darka e Fundit nuk është gjetur kurrë dhe konsiderohet më shumë një mit sesa një objekt historik./Livescience

Burimi