“Actus for Vjosa”, Doda: Një koreografi për kauzën e lumit

“Actus for Vjosa” është vepra koreogarfike e cila prej një viti ka bërë bashkë 11 artistë ndërkombëtar nën drejtimin e koreografit Gentian Doda. Pagëzimi nën këtë titull ka lindura nga fuga e Bahut mes Dodës dhe kompozitorit  Çezar Aliaj, i cili muzikën klasike e ka ndërthurur me polifoninë shqiptare.

Kjo koreografi modern si element parësor ka natyrën dhe njeriun. Lëvizjet janë frymëzuar nga lumi, ku artistët kanë kryer dy ekspedita  në rrjedhën e Vjosës.

Kjo vepër artistike përcjell mesazhe politike.

Koreogarfi thotë se ky projekt nuk u shpall fitues nga Ministria e Kulturës,  por për të ka rëndësi që vepra merr jetë dhe ka gjetur mbështetje ndërkombëtare edhe  nga “Europa house “

Më herët edhe artistë të tjerë shqiptarë janë bashkuar kauzës  për mbrojtjen e Vjosës, si Elina  Duni, Vlashent Sata  dhe ylli i hollywodit Leonardo di Caprio.

Shfaqja do të jetë 2 netë me datë 24 dhe 25,  në skenën e teatrit të operas dhe baletit , për të vijuar me një turne ndërkombëtar.

Në 13 qershor u nënshkrua Memorandumi i Mirëkuptimit ndërmjet Ministrisë së Turizmit dhe Mjedisit dhe organizatës amerikane “Patagonia” për nisjen e punës së përbashkët për ta shpallur Vjosën “Park Kombëtar”./Abcnews.al/

Lexo me shume