Alergji ushqimore apo intolerancë ushqimore? Njihni simptomat dhe dallimet e tyre

Për të përcaktuar nëse jeni alergjik ndaj asaj që sapo keni ngrënë, hapi i parë është të kuptoni ndryshimin midis alergjisë ushqimore dhe intolerancës ushqimore. Intoleranca ushqimore do të thotë që trupi juaj nuk toleron një ushqim të caktuar. Për shembull intoleranca ndaj laktozës ndodh një person nuk është në gjendje të tolerojë sheqerin e laktozës që gjendet në qumësht. Ngrënia e tij mund të shkaktojë shqetësim të madh, diarre dhe fryrje. Por, ndryshe nga një alergji, ajo nuk është kërcënuese për jetën.

Alergjitë, nga ana tjetër, bëjnë që trupi juaj të reagojë ndaj një proteine ​​përmes një përgjigje imune. Pra, ndryshe nga intoleranca si intoleranca ndaj laktozës, të kesh një alergji të vërtetë ndaj proteinave të qumështit të lopës mund të shkaktojë më shumë reagime kërcënuese për jetën. Për të përcaktuar vërtet nëse jeni alergjik ndaj një ushqimi të caktuar, një mjek do të duhet të kryejë teste për t’ju dhënë një diagnozë të duhur.

Më poshtë janë listuar disa nga shenjat që duhet t’i kushtoni rëndësi pasi mund të tregojnë se jeni alergjik ndaj asaj që sapo keni ngrënë.

Disa simptoma të alergjisë ushqimore dhe intolerancës ushqimore mund të jenë të njëjta, por shkaku dhe ashpërsia mund të ndryshojnë.

Kosheret

A keni kruarje në lëkurën tuaj pasi keni konsumuar ndonjë ushqim të veçantë? Kjo do të thotë se jeni alergjik ndaj ushqimit të caktuar. Kosheret ose gërvishtjet e lëkurës duken si kafshime insektesh ose gunga të ngritura rozë. Këto mund të zgjasin për disa minuta deri në disa orë pasi keni ngrënë diçka. Kjo lloj alergjie nuk është e rrezikshme, por duhet të konsultoheni me një mjek nëse nuk e dini metodën më të mirë të trajtimit për këtë lloj alergjie.

Shtrëngim i fytit dhe probleme gjatë gëlltitjes

Nëse fyti juaj fillon të fryhet dhe e keni të vështirë të gëlltisni, mund të jeni alergjik ndaj një ushqimi që keni ngrënë. Inflamacioni i ezofagut mund të ndodhë për shkak të ekspozimit, gjë që mund ta bëjë të vështirë gëlltitjen.

Vështirësi në frymëmarrje

Kur një proteinë është etiketuar si e huaj nga trupi dhe një reaksion alergjik shkaktohet, histamina lirohet. Ky përbërës mund të çojë në shtrëngim në rrugët e frymëmarrjes, duke vështirësuar frymëmarrjen e një personi.

Të vjella

Të vjellat janë një shenjë shumë e zakonshme e alergjisë ushqimore. Megjithatë, mund të jetë një tregues i helmimit nga ushqimi, intolerancës ushqimore dhe gjithashtu alergjisë ushqimore. Çfarëdo që mund të jetë shkaku, është e rëndësishme që njerëzit duhet të marrin ndihmën e mjekut.

Gjuhë e fryrë

Ënjtja e gjuhës mund të duket e frikshme, por nuk është aq e rrezikshme apo kërcënuese për jetën dhe gjithashtu është lehtësisht e trajtueshme. Kjo simptomë ia bën të vështirë njerëzve gëlltitjen dhe të folurin.  Është mirë të mos e trajtoni vetë këtë gjendje, por të shkoni në spital.

Sulmi anafilaktik

Nëse një person është i ekspozuar ndaj një alergjeni, ai ose ajo mund të ketë gjithashtu një reaksion të rëndë të quajtur anafilaksi. Ky reagim është gjithashtu potencialisht kërcënues për jetën. Simptomat më të zakonshme të një ataku anafilaktik janë probleme me frymëmarrjen, probleme me gëlltitjen dhe një ritëm anormalisht të shpejtë të zemrës. Në rast të skenarëve shumë seriozë, disa njerëz mund të kenë gjithashtu tendencë për të humbur vetëdijen.

Mënyra më e mirë e veprimit për një pacient anafilaktik që është i vetëdijshëm për gjendjen e tij ose të saj është përdorimi i një EpiPen për të trajtuar simptomat. Në rast se një person përjeton simptoma të tilla për herë të parë, mënyra më e mirë e veprimit është ta çoni menjëherë në spital, pasi simptomat mund të jenë fatale. /tvklan.al

Lexo me shume