Argëtuese por edhe e shëndetshme: Pse është mirë që fëmijët të luajnë me plastelinë?

Si fëmijë, të gjithë kemi luajtur me plastelinë dhe fëmijët tanë duhet të bëjnë të njëjtën gjë për disa arsye. Loja me plastelinë është argëtuese për fëmijët por edhe shumë e shëndetshme sepse kontribuon në zhvillimin e aftësive motorike. Ja pse plastelina është e mirë për fëmijët:

Përgjigja qëndron në mundësitë e pakufizuara të shprehjes së krijimtarisë individuale. Plastelina nuk kufizon dhe nuk nevojiten udhëzime, mjafton ta merrni në duar dhe më pas bëhet objekt shprehjeje krijimtarie. Kur vëzhgoni fëmijët, vëreni se asnjë nuk e përdor plastelinën në të njëjtën mënyrë.

Në këtë mënyrë fëmija largon tensionin emocional, ankthin, tërheq vëmendjen te lëvizjet e duarve që ndodhin vetë teksa mban plastelinë. Vetë mënyra se si fëmija përdor plastelinën është një formë komunikimi me veten në përpjekje për të krijuar një formë.

Lojërat me plastelinë jo vetëm që ndihmojnë në zhvillimin e kreativitetit dhe vetëbesimit, por edhe inkurajojnë komunikimin. Nëse një grup fëmijësh po luan me plastelinë, mund t’u kërkoni të krijojnë një fermë së bashku. Ju do t’i ndihmoni ata të ndërtojnë aftësi komunikimi në një ekip.

Do t’i ndihmoni të ndajnë rolet mes tyre, duke respektuar tjetrin dhe duke mësuar angazhimin e tyre. Kjo lloj loje i përgatit ata seriozisht për punën në grup. Me plastelinë, fëmijët kuptojnë se mund të krijojnë gjithçka që imagjinojnë. /abcnews.al

Lexo me shume