Postimet nga: Monitor.al
791 rezultate u gjendën
Ministrat e financave të G7 mendojnë t’i japin borxh Ukrainës, nga interesat e aseteve të ngrira ruse_66508e879eb35.jpeg

Ministrat e financave të G7, janë mbledhur në brigjet e Lago Maggiore në Itali, për të diskutuar përfitimet nga rezervat e pamobilizuara ruse për Ukrainën. SHBA-ja ka nxitur emetimin e borxhit për Ukrainën, të mbështetur nga vlera e ardhshme e fitimeve, që dalin nga rezervat ruse të bllokuara...
Rritja e pagave në Eurozonë përkon me paralajmërimet për inflacionin drejtuar BQE_664f3d07b0571.jpeg

Paga e negociuar, u rrit me 4.7% nga një vit më parë në tremujorin e parë; Zyrtarët u përqendruan te pagat, teksa afrohet ulja e parë e normave të interesit.   Një matës kryesor i pagave të Eurozonës, nuk u ngadalësua në fillim të vitit 2024 – një shenjë paralajmëruese për zyrtarët...
Deficiti tregtar i BE-së me Kinën tkurret në nivelin më të ulët që nga 2021_664deb87e05c5.jpeg

Kërkesa e dobët e brendshme dhe tarifat e SHBA-së ndaj Kinës, i japin shtysë eksporteve transatlantike të Europës. Deficiti tregtar i mallrave i BE-së me Kinën, është tkurrur në nivelin më të ulët për tremujor për gati tre vjet, pavarësisht frikës se blloku do të ‘përmbytet’...
Nafta bie pasi perspektiva e normës së interesit të Fed rrit frikën e kërkesës_664c9a0859b72.jpeg

Çmimet e naftës, ranë me më shumë se 1 dollarë, duke zgjeruar humbjet në pritjet e investitorëve, se inflacioni i zgjatur i SHBA-së, mund t’i mbajë normat e interesit më të larta për më gjatë, duke ulur kërkesën konsumatore dhe industriale. Kontratat futures të naftës së papërpunuar...
BE do të rrisë tarifat e vizave Shengen me 12% në qershor_664b64a70dc91.jpeg

• Tarifat e vizave Shengen, do të rriten në 90 euro, duke filluar nga 11 qershori.• Vendimi është bërë i ditur nga Ministri i Punëve të Jashtme të Sllovenisë, megjithëse Bashkimi Europian ende nuk ka bërë një njoftim.• Rritja e tarifave të vizave Shengen, ka lënë të pakënaqur...
Një brez gjithnjë e më i pushtetshëm_664b10481ee76.jpeg

Brezi Zoomers është jashtëzakonisht i pasur. Brezi “Millenial” ishte më i varfër në këtë fazë të jetës. Po ashtu, edhe brezi “Baby Boomers”, shkruan The Economist.   Brezi “Z” po merr kontrollin. Në shtetet e pasura, ka të paktën 250 milionë njerëz të lindur midis viteve...
Inflacioni në Eurozonë do të bjerë më shpejt se sa pritej_6649161355125.jpeg

Shifra e rishikuar, vjen pasi ndikimi i ndërprerjes së tregtisë në Detin e Kuq, rezulton më i butë se sa pritej. Inflacioni në Eurozonë, mendohet se do të bjerë më shpejt se sa pritej, pasi ndikimi i ndërprerjes së tregtisë në Detin e Kuq, rezulton më i butë se sa pritej, sipas vlerësimeve...
Strategji dhe stoqe_66491609aaa43.jpeg

Kush e ka në dorë pushtetin në zinxhirët e furnizimit në botë? Inventarët na japin disa të dhëna, shkruan The Economist   Menaxherët e zinxhirit të furnizimit duket se nuk mund të gjejnë dot paqe. Marrim parasysh se çfarë ndodhi vetëm pak javë më parë. Një urë e shembur bllokoi...
Pozicionet e punës për të cilat vendet e BE-së po kërkojnë punëtorë të huaj në 2024_6647a8676fcbd.jpeg

Shumica e punëve të kërkuara në të gjithë Bashkimin Europian kanë të bëjnë me ndërtimin dhe degët inxhinierike, kujdesin shëndetësor dhe TIK. Gati 40 nga profesionet me mungesë të identifikuar janë klasifikuar si të prekura në mënyrë kritike nga mungesa e punëtorëve. Raporti i...
Gratë në tregun e punës/ Kush qëndron më mirë: Kosova, Shqipëria, Mali i Zi, Maqedonia e Veriut apo Serbia_6647540ced416.jpeg

Demokracia për Zhvillim (D4D) e Kosovës ka publikuar sfidat, dhe problemet me të cilat përballen gratë dhe rëndësia e tyre në shoqëri, nga pesë rajone, Kosova, Shqipëria, Mali i Zi, Maqedonia e Veriut dhe Serbia. Ministrja e Ekonomisë, Artane Rizvanolli, ka thënë se Kosova ka shumë për...
Kina zbulon paketën e re për të nxitur sektorin e pronave_66475407da3bd.jpeg

Banka qendrore, lehtëson kërkesat për huadhënie dhe ul parapagimet, për të zbutur ngadalësimin shumëvjeçar. Qeveria kineze njoftoi disa nga lëvizjet e saj më të forta deri më sot, për të ringjallur sektorin e pronave, të goditur nga borxhi, duke lejuar qeveritë lokale të ndërhyjnë,...
Sektori kroat i bujqësisë nuk e ka përqafuar (ende) dixhitalizimin_6646028c33c52.png

Tani për tani, vetëm rreth 10% e të gjithë sektorit bujqësor kroat po përdor dixhitalizimin. Kjo është një shifër shumë më e ulët se mesatarja. Siç shkruan Poslovni Dnevnik/Miroslav Kuskunovic, sipas vlerësimeve të kohëve të fundit të paraqitura në një konferencë bujqësore, pak...
Të dhënat e inflacionit në SHBA nxisin parashikimet për uljen e normave të FED në shtator_6646028736b95.jpeg

Tregtarët e aksioneve, duken gjithnjë e më të sigurt, se Rezerva Federale e SHBA, mund të fillojë të ulë normat e interesit që në shtator, pasi të dhënat e inflacionit, u ulën më shumë se sa pritej në prill. Disa analistë nuk janë aspak të bindur. Jerome Schneider, kreu i menaxhimit...
Nivelet e larta të borxhit e vënë Europën në rrezik të ‘goditjeve të pafavorshme’, paralajmëron BQE_6645f477344ac.jpeg

Problemet fiskale, i bëjnë vendet të prekshme ndaj tensioneve gjeopolitike dhe normave më të larta të interesit, thotë BQE. Vendet europiane janë “të prekshme ndaj goditjeve të pafavorshme” nga tensionet gjeopolitike dhe normat e vazhdueshme të larta të interesit, për shkak të dështimit...
BQE tregon kujdes në uljen e normave për shkak të shqetësimeve për pagat e Eurozonës_6644b10bf1574.jpeg

Paga e negociuar, mund të mos jetë ngadalësuar shumë në tremujorin e parë. Zyrtarët janë ende të shqetësuar për rritjen e pagave, që nxisin inflacionin.   Rritja e fortë e pagave në fillim të vitit, për punonjësit Eurozonës, nuk do të mund të qetësojë zyrtarët e Bankës Qendrore...
IEA ul parashikimin e rritjes së kërkesës për naftë për vitin 2024, zgjeron hendekun me OPEC_6644b1072b011.jpeg

Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë (IEA), uli parashikimin për rritjen e kërkesës për naftë, për vitin 2024, duke zgjeruar hendekun me grupin prodhues të naftës OPEC (Organizata e Vendeve Eksportuese të Naftës), për sa i përket pritshmërive, për perspektivën e kërkesës globale të...
BSH: Inflacioni do të ulet, kursi i këmbimit pritet të jetë më i qëndrueshëm_6643e57c423e9.jpeg

Prononcim i Bankës së Shqipërisë për revistën “Monitor”   Banka e Shqipërisë pret që inflacioni të kthehet gradualisht pranë objektivit prej 3% në gjysmën e dytë të vitit 2024, ndërsa ecuria e rritjes ekonomike, punësimit dhe pagave pritet të vijojë të jetë pozitive. Në një...
“Ndryshimet klimatike, mundësi për produkte të reja në treg, por dhe rrezik”_6643e5767bf4c.jpeg

Flet Klaidi Çitozi, Drejtor i Përgjithshëm i Sigma Interalbanian Vienna Insurance   Ndryshimet klimatike mund të cilësohen si rrezik dhe mundësi për industrinë e sigurimeve. Klaidi Çitozi, Drejtor i Përgjithshëm i Sigma Interalbanian Vienna Insurance, pohon se për tregun, këto ndryshime...
Mundësi investimi, këtë muaj zhvillohet ankandi i ri i obligacioneve 15-vjeçare_6643e5714ea08.jpeg

Qeveria shqiptare do të zhvillojë në muajin shkurt ankandin e parë të obligacioneve me maturim 15 vjeçar për vitin 2024. Sipas Ministrisë së Financave dhe Ekonomisë, shuma e planifikuar e obligacioneve për t’u nxjerrë në shitje në ankandin e datës 26 shkurt do të jetë dy miliardë...
Kreditë me probleme e mbyllën 2023 në nivelin 4.7%, më i ulëti në 15 vitet e fundit_6643e56c75ba9.jpeg

Raporti i kredive me probleme në fund të vitit të kaluar zbriti në nivelin më të ulët të 15 viteve të fundit. Sipas informacioneve nga Banka e Shqipërisë, raporti i kredive me probleme në dhjetor ra në 4.7%, nga 5.1% që ishte në nëntor dhe 5% që kishte qenë në fund të vitit 2022....