Barku i fryrë në menopauzë? Zbuloni se cilat janë shkaqet dhe çfarë mund të bëni

Gjatë menopauzës gruaja paraqet një sërë ndryshimesh progresive në strukturën klinike dhe hormonale. Është një periudhë e karakterizuar nga shenja dhe simptoma që ndikojnë në jetën e një gruaje.

Të gjitha këto manifestime ndryshojnë shumë, si në prevalencë ashtu edhe në intensitet. Kjo është arsyeja pse jo të gjitha gratë kanë të njëjtat simptoma dhe shenja.

Megjithatë, një problem që shumë femra raportojnë është ai i fryrjes së barkut, i cili shpesh shoqërohet me ngërçe, distension stomaku, kapsllëk, nauze, fryrje të tepërt.

Cilat janë shkaqet e fryrjes së barkut në menopauzë:

  • Luhatjet hormonale të estrogjenit dhe progesteronit shkaktojnë rritje të mbajtjes së gazit dhe lëngjeve.
  • Ndryshimet hormonale shoqërohen me dysbiozë, e cila është një ndryshim i florës bakteriale të zorrëve. Studime të shumta kanë treguar se dysbioza e zorrëve shoqërohet me efekte anësore, duke përfshirë edemën e barkut.
  • Menopauza zakonisht shoqërohet me një ngadalësim të lëvizshmërisë së zorrëve, e cila në vetvete shoqërohet me një ndjenjë fryrjeje. Nëse kësaj i shtohet një dietë e pasur me sheqerna të thjeshta, vihet re një rritje e prodhimit të gazit në zorrën e trashë dhe për pasojë fryrje. Nëse nuk ndërhyni duke korrigjuar stilin e jetesës, disbioza mund të përkeqësohet.
  • Estrogjeni është i përfshirë në prodhimin e biliare, e cila është e nevojshme për përthithjen e yndyrave. Me uljen e estrogjenit, në menopauzë zvogëlohet prodhimi i tëmthit, me rezultat që feçet grumbullohen në zorrën e trashë dhe favorizojnë proceset e fermentimit me prodhimin e gazit. Përveç kësaj, reduktimi i biliare e bën tretjen e yndyrave më të vështirë dhe më të gjatë.
  • Mënyra se si hani është gjithashtu e rëndësishme. Është mirë të hani ngadalë për të shmangur gëlltitjen e ajrit, i cili mund të çojë në fryrje
  • Ulja e lëvizshmërisë së zorrëve shpesh çon në kapsllëk, një gjendje nga e cila vuajnë shumë gra edhe para menopauzës. Hidratimi i mirë dhe aktiviteti i rregullt fizik janë aleatë të mirë kundër kapsllëkut.

Siç e kuptojmë disa nga këto shkaqe janë ngjarje normale që vijnë gjatë menopauzës. Megjithatë, përmirësimi i stilit të jetesës dhe miratimi i një diete të ekuilibruar mund të ndihmojë në luftimin e barkut të fryrë./abcnews.al

Lexo me shume