Bashkimi i PD-së në rrezik nga ndarja e re territoriale, Bylykbashi: Nuk e mbështesim grupin e Alibeajt, nëse bashkon votat me PS

E djathta nuk ka arritur të bashkohet as për ndarjen e re të hartës së vendit. Oerd Bylykbashi ka dorëzuar në Kuvend projektligjin e propozuar nga ‘Rithemelimi’ që propozon 97 bashki. Sipas tij, nëse nuk mbështetet kjo ndarje në parlament, nuk po i jepet rëndësi interesave të qytetarëve.

Sa i përket projektligjit të depozituar nga PD për 94 bashki, Bylykbashi shprehet se ka vetëm pak ndryshime mes njëra-tjetrës dhe ekziston mundësia që të gjendet gjuhë e përbashkët.

Kështu nënkupton se e mbështesin edhe propozimin e grupit të Alibeajt. Por në rast se këta të fundit bashkojnë votat me PS për 61 bashki të propozuara nga mazhoranca, Bylykbashi thotë se nuk do të japin votën e tyre.

“Të gjithë ne duhet të respektojmë interesin e komunitetit. Ndarja territoriale nuk mund të jetë interes i ngushtë politik, por themelor i demokracisë në shqipëri. 61 bashki nuk janë vetëm të pamjaftueshme, por dështim. Asnjë gjë që lëviz dukshëm nga propozimi ynë nuk merr votën tonë. Unë gjykoj që të gjithë jemi të ndërgjegjshëm që i shërbejmë interesave të qytetarëve”, tha Bylykbashi.

Ndër të tjera, Bylykbashi u shpreh se reforma e vitit 2014 ka ndikuar në shpopullim ndaj janë kundër propozimit të PS, ndonëse Taulant Balla ka thënë shpesh se ekspertët i kanë sugjeruar që është ndarja më e mirë territoriale me 61 bashki.

“Reforma e 2014 ka provuar se është dështim lapidar me kosto të madhe për zhvillimin e bashkive dhe komuniteteve, faktor i shpopullimit. Jemi përpjekur të marrim interesat më të mira. Të zgjedhurit të jenë pranë zgjedhësve, pushteti vendor të jetë efikas.

Propozimi është që zgjedhjet e ardhshme të bëhen në bazën e kësaj ndarje me 97 bashki. Numri i bashkive që propozojmë është ai që i jep hapësirën më të madhe komuniteteve lokale. S’ka rëndësi çfarë mendon qeveria, por çfarë duan njerëzit atje poshtë. Reforma e vitit 2014 ka provuar në të gjithë aspektet e saj që të jetë një dështim lapidar me kosto të madhe. Njerëzit janë larguar se nuk ka më shërbime. Propozimi ynë do të ndjekë rrugën legjislative, kërkon 84 vota. Në këtë moment propozojmë 97 bashki dhe kushdo që nuk e mbështet këtë ndarje në parlament, nuk ka interesat e qytetarëve.

Është një tjetër draft me 94 bashki, mundësia për të gjetur gjuhën e përbashkët është aty sepse parimet dhe kriteret që kemi përdorur në aspektin e ekspertizës dhe konsultës kanë provuar të njëjtin rezultat. Unë besoj që është shumë e thjeshtë që në procesin legjislativ të gjejmë një version përfundimtar. Më e rëndësishmja është të jenë komunitetet që e ndjejnë veten të përfillura”, tha Bylykbashi.

Lexo me shume