BE mblidhet sot për të diskutuar ndihmën ndaj Ukrainës, opinionet duken të ndara

Udhëheqësit e 27 vendeve të Bashkimit Evropian do të takohen më vonë sot për të diskutuar opsionet për më shumë mbështetje për Ukrainën, duke përfshirë pajisjet e energjisë, duke ndihmuar në rivendosjen e furnizimit me energji dhe financimin afatgjatë për rindërtimin.

Udhëheqësit pritet gjithashtu të mbështesin një standard alternativ çmimi për gazin natyror të lëngshëm dhe blerjen e përbashkët të gazit, pasi më parë ranë dakord për të ulur konsumin dhe për të vendosur taksa mbi fitimet e papritura në industrinë e energjisë, shkruan Guardian.

Megjithatë, ato mbeten të ndara nëse dhe si të kufizohen çmimet e gazit për të frenuar inflacionin e lartë dhe për të shmangur recesionin, pasi Rusia shkurtoi flukset e gazit.

Ndërsa 15 vende, duke përfshirë Francën dhe Poloninë, shtyjnë një formë kufiri, ato përballen me kundërshtime të forta nga Gjermania dhe Holanda – respektivisht ekonomia më e madhe e Evropës dhe blerësi i gazit, dhe një qendër e madhe tregtare evropiane e gazit.

“Një marrëveshje është jashtëzakonisht e pamundur… Opinionet duket se janë shumë larg njëra-tjetrës”, i tha Reuters një diplomat i lartë i BE-së përpara bisedimeve të së enjtes. /abcnews.al

Lexo me shume