Britania vendos Gjeneralin me “dorë të hekurt”, kush është “Muri” që do ndalojë shqiptarët të hyjnë në ishull

Britania e Madhe do të caktojë një Gjeneral në krye të shtabit për ndaljen e shqiptarëve që tentojnë të hyjnë në mënyrë të paligjshme në ishull.

Sipas mediave një gjeneral i lartë britanik, i cili ka shërbyer në Afganistan dhe në luftën e Gjirit, është caktuar për të goditur emigrantët shqiptarë që kalojnë Kanalin.

Gjenerallejtënant Stuart Skeates, i cili gjithashtu ka shërbyer në luftën e Bosnjës, është punësuar si koordinator special për migrimin ilegal të shqiptarëve.

Ai ka punuar më parë si këshilltar i Kancelarit të Dukatit të Lancasterit, duke parandaluar njerëzit vulnerabël të ‘shfrytëzuar nga trafikantët e qenieve njerëzore’ dhe ‘duke mbrojtur kufijtë e Mbretërisë së Bashkuar’.

Tani gjenerallejtënant Skeates është rekrutuar për të trajtuar problemin në rritje të kalimeve të Kanalit “Shqiptar”.

Që nga fillimi i vitit më shumë se 37,000 emigrantë kanë arritur në tokën britanike, të paktën 10,000 besohet të jenë nga shteti ballkanik.

Numri i shqiptarëve që mbërrinin përtej Kanalit u rrit në fillim të verës dhe tani ata përbëjnë rreth 60 për qind të të ardhurve nga Franca veriore.

Gjenerallejtënant Skeates pritet të punojë me qeverinë shqiptare për të ndihmuar në luftimin e bandave të trafikimit.

Ish-sekretarja e Brendshme Priti Patel Patel nënshkroi një marrëveshje me qeverinë shqiptare për të përshpejtuar deportimet në shtetin ballkanik dhe që oficerët e policisë shqiptare të vendosen në Dover.

Në fillim të këtij muaji, 12 emigrantë të raportuar u hipën në një aeroplan për në Shqipëri brenda disa ditësh pasi mbërritën në Britani me varka të vogla.

Qeveria është përpjekur të prezantojë politika për shtetasit shqiptarë të cilët kalojnë Kanalin për t’u kthyer në Shqipëri, në një përpjekje për të penguar më shumë nga udhëtimi.

Para verës, rreth nëntë në dhjetë shqiptarë kërkonin azil edhe pse nuk ka pasur asnjë konflikt atje për më shumë se 25 vjet.

Gjenerallejtënant Skeates filloi të këshillonte ministrat e Zyrës së Kabinetit për trajtimin e trafikimit të qenieve njerëzore pasi Steve Barclay iu kërkua nga Boris Johnson të kryesonte një rishikim ndërqeveritar të krizës së emigrantëve të Kanalit në 2021.

Megjithatë, që atëherë një shkallë në rritje e migrantëve po bëjnë kalimin – me një rekord 1,295 njerëz që kaluan me 27 varka më 22 gusht.

/Abcnews.al/

 

Lexo me shume