Çfarë është Kongresi i Partisë Komuniste të Kinës dhe pse ka rëndësi? Strategjia e Xi Jinping për mandatin e tretë

Xi Jinping është gati të çimentojë rolin e tij si lideri më i fuqishëm i Kinës në dekada, ndërsa anëtarët e Partisë Komuniste në pushtet të vendit takohen për një riorganizim lidershipi këtëtë diel.

Vitet e fundit, këto takime kanë parë një transferim të efektshëm të pushtetit, konventa është që lideri më i lartë i partisë, pasi ka përfunduar dy mandate pesëvjeçare, t’ia kalojë stafetën një pasardhësi të zgjedhur me kujdes.

Por këtë vit, Xi pritet të shkatërrojë atë precedent, duke marrë një mandat të tretë si sekretar i përgjithshëm i partisë dhe duke e futur Kinën në një epokë të re të sundimit të njerëzve të fortë dhe pasigurisë se kur dhe si vendi do të shihte një lider tjetër, raporton abcnews.al.

Si rezultat, Kongresi i 20-të i Partisë është ndër mbledhjet më të rëndësishme dhe më të ndjekura nga afër në dekada dhe do të zbulojë shumë rreth drejtimit të ekonomisë së dytë më të madhe në botë për pesë vitet e ardhshme.

Ja çfarë duhet të dini për ngjarjet dhe si i zgjedh Kina udhëheqësit e saj.

Çfarë është Kongresi i Partisë?

Kongresi Kombëtar i Partisë Komuniste Kineze, i njohur thjesht si Kongresi i Partisë, është një konklavë afërsisht njëjavore që mblidhet një herë në pesë vjet për të emëruar udhëheqës të rinj, për të diskutuar ndryshimet në kushtetutën e partisë dhe për të përcaktuar një axhendë politike për vendin.

Vetë Kongresi, i mbajtur zakonisht në tetor ose nëntor, mbledh rreth 2300 anëtarë të Partisë Komuniste të zgjedhur me kujdes, të quajtur delegatë, nga i gjithë vendi.

Këta delegatë variojnë nga zyrtarët e lartë provincialë dhe oficerët ushtarakë te profesionistët në të gjithë sektorët, dhe të ashtuquajturit përfaqësues të bazës si fermerët dhe punëtorët industrialë.

Pak më shumë se një e katërta janë gra, ndërsa rreth 11% vijnë nga pakicat etnike, sipas shifrave të publikuara përpara Kongresit të këtij viti.

Ky grup përfshin gjithashtu hierarkinë e Partisë Komuniste Kineze, e cila është ndër partitë politike më të mëdha në botë me më shumë se 96 milionë anëtarë.

Ekzistojnë tre unaza të dallueshme të pushtetit në atë hierarki.

Rreth 400 nga delegatët e Kongresit Kombëtar janë anëtarë të Komitetit Qendror elitar të partisë, i cili nga ana e tij përfshin anëtarët e nivelit të lartë: Byronë Politike prej 25 anëtarësh dhe Komitetin e Përhershëm të saj, organi më i fuqishëm vendimmarrës i Kinës, i përbërë zakonisht nga pesë burra dhe të udhëhequr nga sekretari i përgjithshëm.

Anëtarët e Byrosë Politike janë zakonisht burra nga shumica dominuese etnike Han e Kinës,n me vetëm një grua në grupin aktual, të cilët marrin role të rëndësishme në qeveri.

Takimi ka të bëjë me Partinë Komuniste, burimi kryesor i pushtetit në Kinë dhe në fund do të drejtojë se kush do të plotësojë postet qeveritare. Megjithatë, është e ndryshme nga një mbledhje e qeverisë së shtetit.

Për shembull, ndërsa Xi pritet të emërohet sekretar i përgjithshëm i partisë pas Kongresit, ai nuk do të konfirmohet për një mandat të tretë si kryetar i shtetit ose president i Kinës, deri në një takim vjetor të legjislaturës në mars.

Si zgjidhet lidershipi i lartë?

Ndërsa votat mbahen në Kongresin e Partisë, kjo shihet gjerësisht si një formalitet, jo një proces i vërtetë zgjedhor.

Në vend të kësaj, vendimet e vërteta besohet se do të merren gjatë një procesi që përfshin liderët e lartë që fillon shumë përpara Kongresit.

Gjatë Kongresit, delegatët do të votojnë për një Komitet të ri Qendror, organi kryesor i udhëheqjes së partisë me rreth 200 anëtarë të plotë dhe rreth 200 alternativa të tjera, i cili mblidhet rregullisht dhe është përgjegjës për zgjedhjen formale të anëtarëve të Byrosë Politike.

Menjëherë pas përfundimit të Kongresit, Komiteti Qendror i 20-të i sapoformuar mblidhet për seancën e parë plenare, ku zgjedh Byronë Politike dhe Komitetin e Përhershëm të saj.

Vëzhguesit e politikës elitare kineze besojnë se vendimet se kush do t’i zërë këto poste të larta zakonisht merren gjatë muajve të negociatave në dhomën e pasme midis liderëve të lartë partiakë, ku lojtarë të ndryshëm të pushtetit ose fraksione do të përpiqen të avancojnë kandidatët e tyre, me zgjedhjet e vendosura shumë përpara Kongresit.

Këtë herë, Xi besohet se ka eliminuar kryesisht rivalët e tij dhe ka dobësuar fuqinë e vazhdueshme të pleqve të partisë, të cilët në të kaluarën mendohej se kishin luajtur një rol të fortë në një vendimmarrje të tillë, raporton abcnews.al.

Kur do ta dimë se kush është përzgjedhur?

Pas përzgjedhjes së tyre nga Komiteti Qendror, drejtuesit e rinj të lartë të partisë do të bëjnë një hyrje koreografike në Sallën e Madhe të Popullit në Pekin, duke ecur sipas rëndësisë.

Ashtu si në vitin 2017, Xi pritet të udhëheqë grupin në sallë si sekretari i përgjithshëm i sapokonfirmuar dhe të prezantojë anëtarët e tjerë të Komitetit të ri të Përhershëm në një ngjarje televizive kombëtare.

Formacioni do të ofrojë një vështrim të rrallë në kutinë e zezë të politikës së elitës kineze.

Vëzhguesit e Kinës do të presin të shohin se sa anëtarë të Komitetit të Përhershëm janë zgjedhur dhe cilët janë ata, si shenja nëse Xi ka pushtet absolut apo ka bërë lëshime.

Ata gjithashtu do të kërkojnë një pasardhës të mundshëm në mes, i cili mund të japë një të dhënë se sa kohë Xi synon të sundojë.

Pse ky Kongres është i ndryshëm nga ata në të kaluarën?

Për më shumë se dy dekada, një sekretar i ri i përgjithshëm është emëruar në çdo Kongres tjetër.

Por që nga Kongresi i fundit në 2017, Xi ka sinjalizuar plane për të mbajtur një kontroll të fortë në të gjitha aspektet e asaj që konsiderohet një trifekt i pushtetit në Kinë: kontrollin mbi partinë, shtetin dhe ushtrinë.

Së pari, në Kongresin e fundit, ai theu traditën dhe nuk ngriti një pasardhës të mundshëm në Komitetin e Përhershëm.

Më pas, muaj më vonë, legjislatura e Kinës eliminoi kufizimet e mandatit për Presidentin e Kinës.

Kjo u pa gjerësisht si i mundëson Xi-t të vazhdojë për një mandat të tretë si kreu i shtetit, duke ruajtur gjithashtu kontrollin e tij mbi partinë, aty ku qëndron fuqia e vërtetë.

Ndërsa nuk ka kufizime formale të mandatit për sekretarin e përgjithshëm, qëndrimi në rolin kryesor të partisë do të kërkonte gjithashtu që Xi të shkelte një rregull tjetër të pashkruar: kufirin joformal të moshës së partisë, raporton abcnews.al.

Norma është që zyrtarët e lartë që janë 68 vjeç e lart në kohën e Kongresit do të dalin në pension.

Në moshën 69-vjeçare, Xi do të shpërfillte këtë konventë të fundit duke qëndruar në pushtet.

Ajo që është më pak e qartë është nëse ai do të kërkojë t’u japë përjashtime aleatëve të tjerë të Byrosë Politike, duke prishur një nga metodat e pakta neutrale që partia ka për të siguruar qarkullimin, ose nëse, në të kundërt, ai mund të ulë moshën e daljes në pension për të tjerët për të larguar disa anëtarë ekzistues.

Çfarë ndryshimesh të tjera mund të presim nga ky Kongres?

Kongresi hapet me sekretarin e përgjithshëm që lexon një raport pune që përmbledh arritjet e partisë në pesë vitet e fundit dhe tregon drejtimin e politikës që do të marrë për pesë vitet e ardhshme.

Këtë vit, vëzhguesit do të vëzhgojnë për shenja të prioriteteve të partisë kur bëhet fjalë për politikën e saj kufizuese zero-Covid, trajtimin e sfidave të mëdha ekonomike dhe qëllimin e deklaruar të ” ribashkimit” me Tajvanin, një demokraci vetëqeverisëse që udhëheqja komuniste e pretendon si të tijën pavarësisht se nuk e ka kontrolluar kurrë.

Xi pritet gjithashtu të forcojë trashëgiminë e tij, me gjasë përmes amendamenteve në kushtetutën e partisë, një tipar i rregullt i çdo Kongresi.

Muajin e kaluar, Byroja Politike diskutoi për këto ndryshime gjatë një takimi të planifikuar, sipas një deklarate të qeverisë që nuk përfshinte specifika.

Në vitin 2017, Xi u bë lideri i parë që nga Mao Ce Duni, themeluesi i Kinës komuniste, që filozofia e tij iu shtua kushtetutës ndërsa ishte ende në pushtet, dhe vëzhguesit kanë sugjeruar se parimet kryesore të Xi-t mund të përfshihen më tej këtë herë.

Këto detaje do të jenë shenja se sa pushtet ka Xi brenda niveleve të larta të partisë dhe sa e fortë është mbështetja e tij teksa hyn në mandatin e tretë të pritshëm, që thyen normat, duke udhëhequr një nga vendet më të fuqishme në botë./Abcnews.al/

Lexo me shume