“Dyshohet se favorizoi kompanitë nga Shqipëria”/ Media malazeze: Majlinda Bregu nën hetim për abuzimin me fondet europiane

Zyra Europiane kundër Mashtrimit (OLAF), një mekanizëm i Bashkimit Europian po zhvillon hetime për verifikimin e parave që janë dhënë nga Unioni dhe mënyrën se si janë shpenzuar. Ndërkohë media malazeze, “Vijesti” shkruan se pjesë e këtyre verifikimeve është dhe Majlinda Bregu si kryesuese e organizatës RCC (Regional Cooperation Council – Këshilli i Bashkëpunimit Rajonal), një organizatë e krijuar nga Pakti i Stabilitetit për Evropën Juglindore në vitin 2008, me qëllim të shpallur drejtimin, monitorimin dhe mbështetjen e bashkëpunimit në Evropën Juglindore.

Sipas medias, Bregu dyshohet se ka ndërhyrë në garën e tenderave, teksa pretendohet se në një prej tyre, ka favorizuar një kompani shqiptare që nuk ka kaluar “Komisionin e Brendshëm”, në vend të kompanive të tjera nga rajoni që plotësonin kërkesat.

Tjetër tender është dhe organizimi i konferencave në rajon, si dhe për prokurimin e mallrave dhe shërbimeve. “Vijesti” shkruan se as Majlinda Bregu dhe as sekretariati i “RCC” nuk iu përgjigjën kërkesës për detaje për dokumentacionin, tenderat dhe procedurat e prokurimit publik.

ARTIKULLI I PLOTË:

Hetuesit nga Zyra Evropiane Kundër Mashtrimit (OLAF) hynë në ambientet e Sekretariatit të Këshillit të Bashkëpunimit Rajonal (RCC) në Sarajevë javën e kaluar, si pjesë e një hetimi mbi mashtrimin e pretenduar të tenderëve dhe dyshimet për parregullsi të tjera në punën e organit ekzekutiv të kësaj organizate ndërkombëtare, anëtare e së cilës është edhe Mali i Zi, mëson “Vijesti” nga dokumente dhe diplomatike dhe burime të afërta me hetimin.

Në qarqet diplomatike spekulohet se hetimi i OLAF, i cili nisi në mars të këtij viti, po kontrollon nëse janë keqpërdorur disa qindra mijëra euro gjatë vitit të kaluar dhe këtë vit për shkak të shkeljes së procedurave për prokurimin publik të mallrave dhe shërbimeve dhe korrupsionit të mundshëm.

Në një nga tenderët e kontestuar për shërbime konsulence, pretendohet se menaxhmenti i sekretariatit të KBR-së, i drejtuar nga ish-politikania shqiptare Majlinda Bregu që prej janarit 2019 , ka urdhëruar që kontrata t’i jepet një kompanie nga Shqipëria që nuk ka kaluar renditjen e komisioni i brendshëm, dhe jo një nga dy kompanitë nga vendet e tjera të rajonit që plotësonin kërkesat.

Dyshohet se po shqyrtohet edhe rregullsia e disa tenderave të tjerë, përfshirë organizimin e konferencave në rajon, si dhe për prokurimin e mallrave dhe shërbimeve. Gjithashtu thuhet se dhënia e granteve është nën vëzhgimin e hetuesve të OLAF.

“Të krijohet përshtypja se kompanitë, organizatat dhe konsulentët nga Shqipëria favorizohen në mënyrë të pajustifikueshme në shumë tendera”, tha një burim diplomatik, i cili ka dashur të mbetet anonim për të komentuar hapur për “Vijesta”.

“Vijesti” mësoi nga Ministria e Punëve të Jashtme të Malit të Zi, e cila kryeson procesin e bashkëpunimit në Evropën Juglindore që nga 1 korriku, se Sekretariati që është organ ekzekutiv i KBR-së dhe SEECP-së, zyrtarisht ka konfirmuar se javën e kaluar që hetuesit e OLAF ndodhen në ambientet e Sekretariatit.

Një nga burimet diplomatike tha se OLAF kontrollon dhe sekuestron dokumente, kompjuterë dhe telefona të punonjësve të Sekretariatit, duke përfshirë komunikimet e ndërsjella me e-mail.

OLAF nuk e ka konfirmuar e as mohuar ekzistencën e hetimit, as nuk është përgjigjur në pyetjet për fazën e tij, cili ka qenë vendimi për rezultatet e hetimit nëse është marrë dhe nëse është përcjellë tek institucionet kompetente. Pyetjet se sa persona nga Sekretariati i KBR-së janë dëgjuar gjatë hetimit dhe në çfarë cilësie nuk janë përgjigjur, si dhe nëse ata kanë informuar Drejtorinë e Përgjithshme të Komisionit Evropian për Zgjerimin dhe Politikën e Fqinjësisë (DG NEAR), e cila financon shumicën dërrmuese të Aktivitetet e KBR-së, në lidhje me hetimin.

“Ne nuk jemi në gjendje t’u përgjigjemi pyetjeve tuaja. OLAF zakonisht nuk komenton për rastet që mund ose nuk mund të trajtojë. Kjo për qëllime të mbrojtjes së konfidencialitetit të çdo hetimi dhe procedimi gjyqësor të mundshëm që mund të lindë prej tyre, si dhe për të garantuar respektimin e të dhënave personale dhe të drejtave në proces”, bën të ditur për “Vijesti” zyra për media e OLAF.

OLAF është përgjegjëse për hetimin e mashtrimit, korrupsionit dhe akteve të tjera që prekin interesat financiare të Bashkimit Evropian, në lidhje me shpenzimin e parave të taksapaguesve të BE-së, duke përfshirë ndihmën e huaj, si dhe abuzime të dyshuara serioze nga punonjësit e BE-së dhe institucionet e saj.

“Pas përfundimit të hetimit, OLAF u rekomandon institucioneve dhe autoriteteve kombëtare se si të procedohet: kjo zakonisht përfshin fillimin e hetimeve penale, rimbursimet dhe masat e tjera disiplinore dhe administrative. Më pas ai monitoron se si zbatohen këto rekomandime”, thuhet në faqen e internetit të OLAF.

Bregu nuk iu përgjigj pyetjeve të “Vijesti” në lidhje me parregullsitë e pretenduara dhe hetimin, duke përfshirë nëse ajo dhe zëvendësja e saj Tanja Miščević kanë marrë pjesë në ndonjë mënyrë në procedurat e prokurimit publik nën hetim nga OLAF, nëse janë dëgjuar në hetim dhe në çfarë cilësie.

Në vend të kësaj, zyra e shtypit e KBR dërgoi një tekst ku thuhej se “Sekretariati i KBR… është një organizatë që krenohet me punën e saj, si dhe me transparencën dhe llogaridhënien për aktivitetet e saj, të cilat monitorohen nga afër dhe rregullisht, auditohen dhe vlerësohen nga të gjithë.

“Në punën tonë ne mbështetemi në… Statutin, rregullat dhe procedurat e vendosura, përfshirë kodin e sjelljes, por edhe në ndershmërinë, integritetin, besueshmërinë dhe faktet, të cilat jemi të sigurt se ju si gazetar i kuptoni dhe i vlerësoni më së shumti” – thuhet në reagimin e RCC.

Gjithashtu thuhet se “QKB vlerëson shumë përmirësimin e vazhdueshëm të procedurave dhe të gjitha procedurave të auditimit, administrative, të jashtme dhe të brendshme, të cilat kanë kaluar me rezultatet më të mira ndër vite”.

“Të gjitha sa më sipër shtojnë vlerë dhe njohuri, duke i dhënë RCC-së informacionin që i nevojitet për të bindur donatorët tanë, anëtarët dhe palët e tjera të interesuara se ne po drejtojmë një organizatë të mirë. Fokusi ynë në ditët në vijim janë përgatitjet për samitin e ardhshëm të Procesit të Berlinit, rezultatet e të cilit Sekretariati i RCC po punon gjatë dhe fort, duke pasur parasysh përfitimet e prekshme për qytetarët e këtij rajoni”.

As Bregu dhe as “Sekretariati RCC” nuk iu përgjigjën kërkesës së “Vijesti” për të siguruar dokumentacion për të gjitha tenderat dhe procedurat e prokurimit publik dhe kontratat e dhëna në pesë vitet e fundit. DG NEAR nuk iu përgjigj pyetjeve të “News” në lidhje me parregullsitë e pretenduara dhe hetimin e OLAF në RCC deri në mbylljen e çështjes.

Programet e RCC-së përfshijnë gjithashtu luftën kundër korrupsionit

RCC është një organizatë e krijuar nga Pakti i Stabilitetit për Evropën Juglindore në vitin 2008, me qëllim të shpallur drejtimin, monitorimin dhe mbështetjen e bashkëpunimit në Evropën Juglindore, qëllimi i së cilës është përmirësimi i integrimit evropian dhe euroatlantik të rajonit.

“RCC punon për zhvillimin dhe ruajtjen e një klime politike të dialogut, pajtimit, tolerancës dhe hapjes ndaj bashkëpunimit, në drejtim të mundësimit të zbatimit të programeve me karakter rajonal, qëllimi i të cilave është zhvillimi ekonomik dhe social në të mirë të qytetarëve të rajonit. “ thuhet në statutin e RCC.

Fushat e bashkëpunimit brenda RCC-së përfshijnë zhvillimin ekonomik dhe social, energjinë dhe infrastrukturën, drejtësinë dhe punët e brendshme, bashkëpunimin e sigurisë dhe ndërtimin e kapitalit njerëzor.

Në faqen e internetit të RCC-së, ndër synimet e saj është mbështetja për veprimet rajonale në luftën kundër korrupsionit, rritjen e transparencës dhe gjyqësorin, dhe ata planifikojnë të “aplikojnë zgjidhje kundër korrupsionit në mënyrë që të rrisin përgjegjësitë e institucioneve shtetërore dhe të forcojnë shoqërinë civile dhe sundimi i ligjit në Evropën Juglindore”.

Krahas Malit të Zi, anëtarë të RCC janë edhe 12 vende të tjera të Evropës Juglindore, duke përfshirë pesë vende të Ballkanit Perëndimor, shtetet anëtare të BE-së dhe NATO-s, Zvicra, Këshilli i Evropës, Banka për Zhvillim të Këshillit të Evropës, Bankës Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim, Bankës Evropiane të Investimeve, IOM, OSBE, OECD, SEECI, OKB dhe dy nga institucionet e saj dhe Banka Botërore. RCC njihet më së shumti për kontributin e tij në heqjen e roaming-ut të ndërsjellë në telefoninë celulare të vendeve të Ballkanit Perëndimor. Para Bregut, sekretarë të përgjithshëm të RCC-së ishin diplomati kroat Hido Bišćević dhe politikani dhe diplomati serb Goran Svilanović.

Bregu përgjegjëse për shpenzimin e parave

Sekretari i Përgjithshëm i RCC-së është përgjegjës për shpenzimin e parave të kësaj organizate, e cila në masë të madhe financohet nga Bashkimi Evropian, përveç anëtarëve dhe donatorëve.

“(Sekretari i Përgjithshëm) siguron dhe është përgjegjës për përdorimin e duhur të buxhetit të Sekretariatit në përputhje me procedurat e menaxhimit administrativ dhe financiar që rregullojnë buxhetin e Sekretariatit, duke përfshirë auditimin e pavarur, siç parashikohet në Manualin e Menaxhimit Financiar të miratuar nga Bordi i RCC-së, ” thuhet në statut. RCC.

Bregut i ka skaduar mandati trevjeçar më 1 janar të këtij viti dhe ajo e mban këtë post deri në zgjedhjen e sekretares së re të përgjithshme.

Bregu është doktoreshë e shkencave sociologjike, ish-gazetare e televizionit shtetëror shqiptar, deputete e Partisë Demokratike në Kuvendin e Shqipërisë për tre mandate, ministre për Integrimin Europian, koordinatore kombëtare për fondet IPA dhe zëdhënëse e dy qeverive të ish-kreut të PD-së Salji. Berisha, sipas biografisë së saj në faqen e RCC.

Lexo me shume