FIFA-s i është kërkuar të pezullojë Iranin nga Kupa e Botës Katar 2022

Populli iranian ka thënë mjaft është mjaft. Disa lojtarë dhe atletë janë bashkuar së bashku me firmën ligjore spanjolle “Ruiz-Huerta & Crespo”, për të paraqitur një kërkesë zyrtare që Federata iraniane të pezullohet nga Kupa e Botës në Katar.

“Nëse femrat nuk lejohen të hyjnë në stadiume në të gjithë vendin, dhe Federata iraniane e Futbollit thjesht ndjek dhe zbaton udhëzimet e qeverisë, ato nuk mund të shihen si një organizatë e pavarur e lirë nga çdo formë apo lloj ndikimi. Kjo është një shkelje e (nenit 19 ) të statutit të FIFA-s”, thuhet në deklaratë.

“Kjo masë është përdorur për të pezulluar Kuvajtin, Indinë dhe vetë Federatën Iraniane në të kaluarën.

Situata për gratë në Iran është thellësisht e pakëndshme. Tragjikisht, të njëjtat të këqija dhe gabime janë përjetësuar në botën e futbollit, që do të thotë se futbolli, i cili duhet të jetë një vend i sigurt për të gjithë, nuk është një hapësirë ​​e sigurt për gratë apo edhe për burrat.

Grave u është mohuar vazhdimisht qasja në stadiume në të gjithë vendin dhe janë përjashtuar sistematikisht nga ekosistemi i futbollit në Iran, gjë që është në kundërshtim të fortë me vlerat dhe statutet e FIFA-s.”

FIFA nuk mund të lejojë neutralitetin të jetë një opsion

Deklarata vazhdoi të ushtronte presion mbi FIFA për të ndërmarrë veprime, pavarësisht pozicionit të saj historikisht neutral për çështje të ngjashme.

“FIFA duhet të zgjedhë anët. Neutraliteti i FIFA-s nuk është një opsion, duke pasur parasysh se FA iraniane nuk ka qenë neutrale, por është mobilizuar për të rrënjosur shtypjen dhe përjashtimin sistematik të grave në ekosistemin sportiv.”

Por nuk janë vetëm gratë viktima në vend.

“Qeveria iraniane gjithashtu ka mbytur zërat e disa sportistëve në vend dhe ka penguar të drejtën e tyre për të folur publikisht. Lojtarët e Kombëtares si Hossein Mahini, Aref Gholami dhe ish-lojtarë të shquar si Ali Karimi dhe Ali Daei janë dënuar me burgim, ngacmim apo kërcënim nga pushteti.

Është koha që FIFA të marrë masa, mjaft është mjaft”./ h.ll/abcnews.al

 

Lexo me shume