Gjatë shkrirjes së akullnajave tibetiane gjenden viruse të lashta 15,000-vjeçare!

Krijesat e lashta po dalin nga depoja e ftohtë e shkrirjes së ngricës së përhershme, pothuajse si diçka nga një film horror.

Nga megafauna e zhdukur tepër e ruajtur si rinoceronti i leshtë, tek mbetjet 40,000-vjeçare të një ujku gjigant dhe bakteret mbi 750,000 vjet të vjetra. Jo të gjitha këto gjëra kanë vdekur. Myshku shekullor ishte në gjendje të kthehej në jetë në ngrohtësinë e laboratorit. Gjithashtu, në mënyrë të pabesueshme, ishin krimbat e vegjël 42,000-vjeçarë.
Këto pamje magjepsëse të organizmave nga e kaluara e largët e Tokës po zbulojnë historinë e ekosistemeve të lashta, duke përfshirë detaje të mjediseve në të cilat ato ekzistonin. Por shkrirja ka krijuar gjithashtu disa shqetësime rreth viruseve të lashta që na ndjekin përsëri. Studiuesit në një studim, të udhëhequr nga autori i parë dhe mikrobiologu Zhi-Ping Zhong nga Ohio. Universiteti Shtetëror shpjeguan se:

Shkrirja jo vetëm që do të çojë në humbjen e atyre mikrobeve dhe viruseve të lashta, të arkivuara, por gjithashtu do t’i lëshojë ato në mjedise në të ardhmen.

Falë teknikave të metagjenomisë dhe metodave të reja për mbajtjen e mostrave të bërthamës së tyre të akullit të sterilizuara, studiuesit janë në gjendje të kuptojnë më mirë se çfarë ndodhet saktësisht brenda të ftohtit. Në studim, ekipi ishte në gjendje të identifikonte një arkiv të dhjetëra viruseve unike 15,000-vjeçare nga kapaku i akullit Guliya në Pllajën Tibetiane dhe të fitonte njohuri mbi funksionet e tyre. Zhong tha se:
Këto akullnaja u formuan gradualisht, dhe së bashku me pluhurin dhe gazrat, shumë e shumë viruse u depozituan gjithashtu në atë akull. Këto mikrobe potencialisht përfaqësojnë ato në atmosferë në kohën e depozitimit të tyre, shpjegoi ekipi në punimin e tyre.
Studimet e kaluara kanë treguar se komunitetet mikrobike lidhen me ndryshimet në përqendrimet e pluhurit dhe joneve në atmosferë, dhe gjithashtu mund të tregojnë kushtet klimatike dhe mjedisore në atë kohë. Brenda këtyre të dhënave të ngrira të kohëve të lashta, 6.7 kilometra mbi nivelin e detit në Kinë, studiuesit zbuluan se 28 nga 33 viruset që ata identifikuan nuk ishin parë kurrë më parë. Mikrobiologu i Universitetit Shtetëror të Ohajos, Matthew Sullivan tha se:
Këto janë viruse që do të kishin lulëzuar në mjedise ekstreme. Firma të gjeneve që i ndihmojnë ata të infektojnë qelizat në mjedise të ftohta – thjesht nënshkrime gjenetike surreale për mënyrën se si një virus është në gjendje të mbijetojë në kushte ekstreme. 

Duke krahasuar sekuencat e tyre gjenetike me një bazë të dhënash nga viruse të njohura, ekipi zbuloi se viruset më të bollshme në të dy mostrat e bërthamës së akullit ishin bakteriofagët që infektojnë Methylobacterium – baktere të rëndësishme për ciklin e metanit brenda akullit. Ato ishin më të lidhura me viruset e gjetura në shtamet e Methylobacterium në habitatet e bimëve dhe tokës – në përputhje me një raport të mëparshëm se burimi kryesor i pluhurit të depozituar në kapakun e akullit Guliya ka të ngjarë të ketë origjinën nga tokat.
Këto viruse të ngrira ka të ngjarë të kenë origjinën nga toka ose bimët dhe lehtësojnë marrjen e lëndëve ushqyese për nikoqirët e tyre.

Top ChannelLexo me shume