“Hasani më dha 400 euro kafe”, zbardhen bisedat e grupit të trafikantëve Shqipëri-Greqi: Pasaporta shqiptar pagëzohet “qershi”

Policia greke arrestoi të hënën 14 persona që akuzohen si anëtarë të një rrjeti që organizonte kontrabandimin e migrantëve të huaj të parregullt nga territori grek drejt Shqipërisë. Sipas burimeve policore greke mes të arrestuarve janë 7 policë të hetuar nga Shërbimi i Punëve të Brendshme të Policisë në Greqinë Veriore. Njësitë e policisë greke po kryejnë kontrolle në banesa në qytete të ndryshme, kryesisht në Follorine dhe Kostur në prani të prokurorëve, për të identifikuar provat lidhur me akuzat që rëndojnë mbi të arrestuarit.

Duket se organizata kriminale që vepronte në Kapshticë
dhe e çmontuar së fundmi nga Shërbimi i Punëve të Brendshme të Republikës së Greqisë ka mbajtur bashkëpunim edhe me grupe të tjera kriminale aktive në trafikimin e emigrantëve.

Siç rezultoi nga hetimi afatgjatë i Policisë, organizata vlerësohet të jetë një “lidhje” në një zinxhir më të gjerë trafikimi nga Shqipëria, pasi gjatë hetimeve nga autoritetet, ka pasur informacione nga Departamenti i Policisë së Aeroporti Shtetëror i Selanikut për tentativën për t’u larguar nga vendi të shtetasve të huaj të Shqipërisë, të cilët kanë hyrë në territorin grek në mënyrën e mësipërme, nëpërmjet stacionit kufitar të Kapshticës..

Struktura e organizates

Trafikimi i emigrantëve në Kristallopigi: "qershitë", "kafeja" dhe dialogët e anëtarëve të organizatës-1

Mensa dhe “udhëheqësi”

Anëtarët e organizatës kriminale kishin si bazë një mensë e cila i përket “trurit” të grupit dhe ndodhet ngjitur me Stacionin Kufitar të Kristallopigisë. Mensa në fjalë është thuajse ngjitur me Departamentin e Kontrollit të Pasaportave të Kristallopigjisë, e cila u mundësoi anëtarëve të ekipit të kenë kontakte të drejtpërdrejta vizuale me personat që dëshirojnë të hyjnë apo dalin nga Greqia dhe anasjelltas.

Në këtë zonë ndodhej “nënkryetari” i organizatës, punonjës i një kompanie private që ofronte shërbime telekomunikacioni, i cili bashkë me “liderin” u takua me taksistët që bashkëpunonin me grupin. Drejtuesit, pasi merrnin pasaportat nga emigrantët në fjalë, merrnin përsipër transportin dhe dorëzimin e tyre, kryesisht tek “udhëheqësi” i grupit ose “nënkryetari”.

Ata i mbajtën në mensë për një kohë të shkurtër dhe më pas ua dorëzuan punonjësve të policisë bashkëpunëtore në mënyrë që këta të fundit të procedonin me vërtetimin e rremë të tyre, duke vendosur vulat hyrëse-dalëse.

Më pas anëtarët e organizatës morën pasaportat dhe ua shpërndanë të interesuarve kundrejt pagesës, natyrisht. Në fakt, mes emigrantëve që u “servuan” ishin edhe persona ndaj të cilëve ishte në fuqi ndalimi i hyrjes, për shembull, për përfshirjen e tyre në rastet e trafikut të drogës.

Për “shërbimin”, organizata kriminale arkëtonte të paktën 350 euro nga çdo emigrant i interesuar, shumë që ndonjëherë rritej në varësi të veçorive të çdo rasti. Shuma e parave në fjalë zakonisht merrej nga taksistët që ishin anëtarë të grupit.

Bisedat dhe emrat e koduar

Më poshtë renditen bisedat treguese që pasqyrojnë komunikimin të anëtarëve të organizatës kriminale.

Një taksist duke iu referuar veprimtarisë së paligjshme të “liderit” të grupit thotë në vetën e tretë: “Hej, paratë më kalojnë çdo ditë”, “Mund të bëjë rreth 500 euro në ditë, zi…”. 

“Nëndrejtuesi” i organizatës duke iu referuar një personi të tretë për një pretendim për një shumë prej 400 eurosh: “Jo të thashë, të thashë që në fillim dua 200 tjetri kërkon 200… une cdo dite… mendjen me radhe”.

Një nga policët e përfshirë vazhdon t’i “rekomandojë” ndryshimin e të dhënave të pasaportës një të huaji për të nxjerrë një (pasaportë) të re, duke arritur kështu hyrjen në vend.

Emigranti: Kemi një rast që është gjobitur prej tre vitesh. Nëse ka një pasaportë të re, a mund të hyjë?
Polici: Jo, ai duhet të ndryshojë faktet.
Emigranti: A duhet të ndryshojë detaje?
Polici: Po, po, data e lindjes duhet ndryshuar.
Emigranti: Vetëm kjo?
Polici: Dhe asnjë letër në emër, kështu.

Taksiistët e paligjshëm duke iu referuar “liderit” dhe një taksisti bashkëpunëtor thonë: “Më tha të fshij bisedat që kemi bashkë. Pse për çfarë po flasim? “Jo sepse po monitorojnë telefonat…” E kuptoni sa të frikësuar janë.”

Një nga punonjësit-partner të policisë po kontrollon sistemin elektronik të EL.AS. për ekzistimin e masës administrative ndaj një shtetasi shqiptar dhe organizon një takim personal me “nënkryetarin” e grupit për ta informuar për rezultatin e kësaj.

Polici: Më thuaj datën e saktë.
“Zëvendës shefi”: Prit. Shtatë nëntë, një mijë e nëntëqind e nëntëdhjetë e tetë (7/9/1998).
Polici: Jo, është e pastër, nuk ka asgjë. Prisni.
“Zëvendësshefi”: Nuk ka gjobë?
Polici: Prit pak që ta shoh edhe unë. Jo, prit, ka diçka, po, po, ulu. Ulu, do të vij të të them, prit.

Në të njëjtën kohë, për sigurinë e tyre, anëtarët e organizatës përdorën terminologjinë e kodit . Më konkretisht, pasaportat quheshin “të kuqe” ose “qershi” (duke iu referuar ngjyrës së pasaportave shqiptare), “ajo”, “letër”, “karton”, “këto”, ndërsa paratë quheshin “kafe” .

Biseda e shoferit me vajzën e tij

Vlen të theksohet se një nga policët e përfshirë ka pasur rolin e “chiliadoros” . Në mënyrë të veçantë, një tjetër oficer policie i përfshirë i kërkoi kolegut të tij të vëzhgonte zonën gjatë aktit të vërtetimit të rremë të pasaportave për të mos lejuar që dikush i panjohur të hynte në vendngjarje.

Biseda e mëposhtme është tipike:

Polici: Hesht, hesht. … Shiko majtas e djathtas, të mos vijë njeri, të mos vijë njeri.

Oficeri i policisë “Chiliadora”: Të iki?

Polici: Jo, shiko majtas e djathtas, po të them, mos të vijë njeri, të mos vijë njeri dhe…

Në të njëjtën kohë, tregues është edhe biseda që një taksist i përfshirë ka zhvilluar me vajzën e tij, në të cilën ai ka treguar sa vijon:

Taksisti: Kam marrë 400 nga Hasani. 150 I dhashë.. “merr e vulose vetë”. 250 për mua… Pesë pasaporta u bënë, kjo.. jo katër pasaporta këtë muaj… Shkova t’i jap pasaportën brenda në mensë…

Vajza e shoferit:
 Ah. A e ruan për ju në mensë?

Taksisti:
 Domethënë e mban.. Merr 150 euro për çdo pasaportë.

Vajza e shoferit:
 Ah, a shkon pas kur t’i jepet rasti, kur shkon t’i tregojë kafen?

Taksisti: E
 vulos, unë nuk e vulos… Ma sjell prej andej.

/abcnews.al/ 

Lexo me shume