Hipertensioni, vrasës i heshtur/ Mjekët: Edhe të rinjtë duhet të shtojnë kontrollet

Një në tetë persona që janë nën moshën 45 vjeç vuan nga tensioni i lartë dhe meshkujt janë 3 herë më shumë më të prirur  për tu prekur nga kjo sëmundje.

 

Shkaqet kryesore janë jeta sedentare, ushqimet jo të shëndetshme, përdorimi i duhanit, drogërave të ndryshme, por edhe pasojat postcovid.

 

TAULANT GISHTO

MJEK KARDIOLOG

Pandemia ka ndikuar në shfaqen e hipertensionit në moshë të re. Sot një në tetë individë që janë nën moshën 45 vjec vuajnëe nga hipertensioni dhe kjo është një këmbanë e madhe alarmi. Mosha më e re që ke mi hasur është 18 vjeç.

 

Vrasësi i heshtur, siç e quajnë mjekët dëmton organet kryesore. Rreth 900 vdekje në vit shkaktohen nga hipertensioni.

 

TAULANT GISHTO

MJEK KARDIOLOG

Hipertensioni prek të gjitha organet . Prek zemrën veshkat, enët e gjakut etj.

 

Mjekët apelojnë që të rinjtë të bëjnë sa më shumë kontrolle rutinë, pasi kjo sëmundje vjen pa paralajmëruar.

 

TAULANT GISHTO

MJEK KARDIOLOG

Moshat e reja që nuk kanë sëmundje një vizitë tek kardiologu.  Një vizitë rutinë mund të nxjerrë në pah sëmundje që këta indivitë nuk e dinë. Nga 100 veta që janë me hipertension 50 nuk e dinë, pasi është një sëmundje që vjen pa trokitur.

 

Tensioni i lartë mjekohet, por duhet të  bëhemi të vetëdijshëm për të parandaluar, duke ndryshuar stilin e jetesës.

 

Lexo me shume