Kievan Rus: Kombi nga ku lulëzuan Rusia dhe Ukraina

History of Yesterday

Kulturat dhe kombet formohen me kalimin e kohës. Njerëzit me interesa dhe besime të ngjashme bashkohen për të formuar komunitete. Kështu janë formuar kombet e lashta dhe kështu janë reformuar kombet ekzistuese gjatë historisë.

Ajo që shumë njerëz nuk janë të vetëdijshëm është se vendet që janë aktualisht në luftë (Ukraina, Rusia dhe potencialisht Bjellorusia) kanë lulëzuar nga i njëjti komb.

Unë supozoj se shumica prej tyre kanë harruar Kievan Rus, federatën politike që u formua gjatë shekullit të 9-të, falë së cilës janë krijuar kombe moderne si Ukraina, Rusia dhe Bjellorusia.

Edhe pse supozohet se është formuar që nga viti 750 pas Krishtit, të dhënat historike tregojnë se 862 ishte viti zyrtar i formimit të federatës politike mesjetare.

Para kësaj, vikingët u vendosën në qytetin Staraya Ladoga, në atë kohë pjesë e Rusisë Veriperëndimore, sot pjesë e Finlandës. Këta  u tërhoqën shumë nga monedha islame e quajtur dirhemë , për shkak të tregtisë që bëhej nga Rusia në Skandinavi, raporton abcnews.al.

Duke qenë se shumica e tregtarëve ishin me origjinë nga vendet islame, ata preferonin të bënin tregti në monedhën e tyre.

Si u krijua Kievan Rus?

Rreth vitit 840, vikingët u bënë të njohur në Europën Lindore si “Varangians” ose termi më pak i zakonshëm i përdorur “Rus”.

Kjo tokë e re në të cilën komuniteti i vikingëve filloi të lulëzonte dhe ndërkohë që bashkëjetonte paqësisht me vendasit filloi të zgjerohej. Shumica e fiseve vikinge në atë kohë ishin bashkuar për të formuar një komb më të madh.

Vikingët njiheshin si eksplorues dhe pushtues, por atyre u duhej diçka më e qëndrueshme. Para formimit të Kevan Rus, toka që do të bëhej ky komb i madh ishte i ndarë në tre pjesë të cilat sundoheshin nga tre vëllezër fisnikë, raporton abcnews.al.

Rajoni i Izborsk u qeveris nga Truvor, rajoni Beloozero u qeveris nga Sineus dhe Novgorod u qeveris nga Rurik. Në vitin 862, të gjitha këto rajone u bashkuan për të formuar Kievan Rus, e cila kontrollonte vetëm Bjellorusinë e sotme dhe shumë pak territore të  Ukrainës.

Një historian i vjetër, i njohur si Nestor kronikani, kishte shkruar një libër, i cili u botua në 1113, ku shkruhej në detaje formimi dhe zgjerimi i Kievan Rus. Formimi i këtij kombi të madh pasoi atë që ne e quajmë kulmi i Europës Lindore në epokën mesjetare.

Kievan Rus u zgjerua me kalimin e viteve, duke pushtuar territoret moderne të Rusisë, Ukrainës dhe Bjellorusisë.

Në fillim të shekullit të 13-të, Kievan Rus arriti kulmin e saj, duke kontrolluar një pjesë shumë të madhe të Europës Lindore.

E dini se ku ndodhej kryeqyteti i Kievan Rus?

Është  Kievi i sotëm, kryeqyteti i Ukrainës. Emri u frymëzua nga ky komb i vjetër që pothuajse mori fund në 1240 kur Genghis Khan filloi pushtimin mongol. Në vitin 1290, në fund të pushtimit mongol, njerëzit nga Kievan Rus filluan të zmbrapsnin mongolët me mbështetjen e kombeve të tjera që banonin në Europën Lindore.

Edhe pse Kievan Rus u përpoq të merrte territoret e saj nga mongolët, ajo ka humbur shumë trupa në luftë, duke çuar gjithashtu edhe në humbjen më të madhe të territoreve.

Kombit të Kievan Rus i erdhi fundi me Ivan III që mori kontrollin në 1547. Rajoni i Novgorodit u shndërrua në Rusi, më vonë për t’u bërë shteti i Prusisë.

Pjesa tjetër që kishte mbetur nga Kievan Rus u nda në dy kombe të tjera, Ukrainë dhe Bjellorusi.

Sot Kievan Rus është në luftë

Në ditën e dytë të luftës ukrainase-ruse të vitit 2022, vëllezërit nga i njëjti gjak dhe që kanë jetuar në të njëjtën tokë, tani po vrasin njëri-tjetrin për shkak të interesave politike.

Presidentët janë të verbuar nga interesat politike dhe harrojnë të mësojnë historinë e kombeve, një që jo vetëm ka bashkuar një komb të madh, por ka luajtur një rol të rëndësishëm në ruajtjen e kulturës vikinge, raporton abcnews.al.

Disa historianë mund të argumentojnë se edhe kur Kievan Rus u shemb kjo kishte ndodhur nga homologët rusë, por në fund të ditës, ata ishin të të njejti gjak. Këto dy kombe në zemër të kulturave të tyre nuk kanë asnjë dallim. Ata ndjekin të njëjtën fe, hanë të njëjtin ushqim dhe kanë folur të njëjtën gjuhë.

Në mesjetë, luftërat filluan kryesisht për të pushtuar kombet e tjera bazuar në dallimet e tyre kulturore ose besimet fetare.  Sot, të gjitha luftërat kanë një shtysë financiare pas tyre, e cila zakonisht fshihet nga filozofia politike.

Njerëzimi ka arritur në një pikë ku nuk i intereson lloji, ngjyra, kultura apo besimet, por vetëm interesat e tyre. Kjo është një ideologji shumë e përgjithshme.

Megjithatë, mbani në mend se gjakderdhja që po ndodh në Ukrainë në këtë kohë nuk është midis armiqve, por midis vëllezërve që detyrohen nga vendet e tyre të vrasin njëri-tjetrin.

/abcnews.al

Lexo me shume