Kryeministri ukrainas Denys Shmyhal i bën thirrje botës që t’i japë një goditje më të prekshme ekonomisë ruse

Kryeministri ukrainas Denys Shmyhal i ka bërë thirrje komunitetit ndërkombëtar që të intensifikojë ndjeshëm presionin mbi ekonominë e vendit agresor dhe të rrisë mbështetjen e synuar për ekonominë ukrainase, e cila u tkurr ndjeshëm gjatë luftës.

Ai e tha këtë gjatë një fjalimi në internet gjatë një tryeze të rrumbullakët të mërkurën, si pjesë e takimeve të vjeshtës të FMN-së dhe Grupit të Bankës Botërore.

“Presioni i sanksioneve ndaj Rusisë duhet të intensifikohet. Unë dua të përshëndes paketën e tetë të sanksioneve të BE, ajo duhet t’i japë një goditje të rëndësishme ekonomisë së armikut tonë, por nuk mjafton, sepse Rusia po paguan një çmim të ulët për krimet e saj.” ka thënë Shmyhal.

Ai tha se sipas parashikimeve të Bankës Botërore, ekonomia ruse do të tkurret me 4.5% këtë vit, ndërsa ekonomia e Ukrainës do të tkurret me 35%.

Prandaj, sipas Shmyhal, Ukraina do të vazhdojë të ketë nevojë për ndihmë të fuqishme financiare nga vendet partnere dhe institucionet financiare ndërkombëtare.

Shmyhal tha se Ukrainës do t’i duhen më shumë se 55 miliardë dollarë për vitin 2023. Kjo do të mbulojë deficitin mujor të buxhetit të shtetit prej 3.5 miliardë dollarësh dhe do të sigurojë financimin e projektit të rindërtimit të shpejtë të infrastrukturës së dëmtuar në Ukrainë. “Sigurisht, ne po bëjmë gjithçka për të rritur stabilitetin e ekonomisë sonë, për të mbledhur më shumë taksa dhe për të qenë më të vetë-mjaftueshëm për financimin e të gjitha shpenzimeve”, tha ai.

Në këtë kontekst, ai vuri në dukje se qeveria kishte dorëzuar buxhetin e shtetit për vitin 2023 në Verkhovna Rada, ku shpenzimet janë optimizuar më tej dhe hendeku fiskal është ulur me rreth 30%.

“Detyra jonë e përbashkët është të sjellim bashkëpunimin ekonomik dhe financiar midis Ukrainës dhe partnerëve tanë në një nivel thelbësisht të ri,” tha Shmyhal.

Ai u bëri thirrje gjithashtu krerëve të departamenteve financiare të vendeve të tjera që të promovojnë idenë e përdorimit të aseteve të bllokuara ruse për të rivendosur infrastrukturën ukrainase të shkatërruar nga trupat ruse.

“Kthimi i këtyre mjeteve te agresori do të thotë se në botën e sotme nuk ka dënim për shkatërrim, vrasje dhe terror. Prandaj shpresojmë edhe në mbështetjen tuaj në këtë çështje”, tha Shmyhal.

Lexo me shume