Kryeministrja më jetëshkurtër në historinë e Britanisë së Madhe, kush është Liz Truss

Kryeministrja e Mbretërisë së Bashkuar, Liz Truss dha dorëheqjen ditën e sotme, pas 45 ditësh në krye të detyrës.

Prej disa ditësh qeveria e saj është përballur me polemika të ndryshme në qeverisje dhe dorëheqje, ku së fundmi u largua sekretarja e brendshme.
Truss është kryeministrja më jetëshkurtër në historinë e këtij posti në Mbretërinë e Bashkuar.

Ajo deklaroi ditën e sotme se dorëhiqet nga posti i saj dhe se do të qëndrojë në qeveri deri në zgjedhjet e kryeministrit të ardhshëm.
“Erdha në detyrë në një kohë të paqëndrueshme ekonomike dhe politike. U zgjodha nga konservatorët për ta ndryshuar këtë situatë. Duke parë situatën, unë nuk mund të përmbush mandatin me te cilin konservatorët më besuan. Do të qëndroj deri në detyre deri sa të zgjidhet një pasues tjetër”, tha Liz Truss.
Kush është Lis Truss ose Mary Elizabeth Truss:
Truss ka lindur më 26 korrik të vitit 1975 dhe është udhëheqëse e Partisë Konservatore. Ajo ka mbajtur më parë zyra të ndryshme të kabinetit nën kryeministrat David Cameron, Theresa May dhe Boris Johnson, më së fundi si sekretare e jashtme nga 2021 deri në 2022.
Ajo ka qenë anëtare e Parlamentit për Norfolk-un Jugperëndimor që nga viti 2010. Në vitin 1996 deputetja u bashkua me Partinë Konservatore, ku punoi në Shell dhe Cable & Wireless, dhe ishte zëvendës drejtore e grupit të mendimit Reform.
Pas dy përpjekjeve të pasuksesshme për t’u zgjedhur në Dhomën e Komunave, ajo u zgjodh si deputete e Norfolk-ut Jugperëndimor në zgjedhjet e përgjithshme të vitit 2010.
Truss shërbeu si nënsekretare e shtetit për kujdesin ndaj fëmijëve dhe arsimin nga viti 2012 deri në 2014, përpara se Cameron të emëronte sekretaren e saj të shtetit për mjedisin, ushqimin dhe çështjet rurale në riorganizimin e kabinetit të vitit 2014.
Pas dorëheqjes së Cameron në korrik 2016, Truss u emërua Sekretare e Shtetit për drejtësinë, duke u bërë kështu kancelarja e parë grua.
Në vitin 2017,  Truss u emërua kryesekretare e Thesarit në Mbretërinë e Bashkuar.
Pas dorëheqjes së May në 2019, Truss mbështeti përpjekjen e suksesshme të Johnson për t’u bërë udhëheqës dhe kryeministër konservator, pas së cilës ajo mori edhe postin e Sekretares së Shtetit për tregtinë ndërkombëtare dhe presidente e Bordit të Tregtisë.
Ajo mori rolin shtesë të ministres për gratë dhe barazitë në shtator të vitit 2019.
Truss fitoi zgjedhjet e udhëheqjes së Partisë Konservatore në 5 shtator të këtij viti pas dorëheqjes së Johnson në mes të një krize qeveritare.
Ajo u bë kryeministre mes një krize të vazhdueshme të kostos së jetesës dhe një krize të furnizimit me energji, situatë e cila po përballej e gjithë bota.

Top ChannelLexo me shume