Kujdes se rrezikoni! Pse nuk duhet t’i piqni patatet dhe mishin në letër alumini

A e dini se çfarë rrezikon për shëndetin tonë përdorimi i letrës së aluminit në ushqimin tonë që pothuajse të gjithë ne e bëjmë çdo ditë?

Shërbimi ose pjekja e ushqimit në fletë metalike shfaqet shpesh në kulturën tonë ushqimore, qoftë në shtëpi, qoftë në restorante.

Letra e aluminit është një material relativisht i lirë dhe i lehtë për t’u përdorur, megjithatë përdorimi i thjeshtë i saj, sado i shpeshtë qoftë, nuk paraqet problem.

Problemi shfaqet kur letër alumini përdoret për pjekje ose në ushqim të nxehtë. Në fakt, është më e rrezikshme kur ushqimi përfshin limon, lëng domate, verë të bardhë ose kripë. Më pas, nxehtësia e ushqimit lëshon alumin, duke e transferuar atë në ushqim.

Alumini është një neurotoksinë dhe sipas shkencëtarëve, produktet që përmbajnë alumin ka të ngjarë të rrisin rrezikun e zhvillimit të Alzheimerit, demencës dhe disa llojeve të kancerit.

Njerëzit me nivele të larta të aluminit në trupin e tyre zhvillojnë shumë nga simptomat që gjejmë në demencë, Parkinson, ADHD, autizëm dhe sëmundje të tjera neurologjike, gjë që u tregon shkencëtarëve rolin e rëndësishëm të neurotoksinës. Alumini mund të mbetet në trupin tonë, veçanërisht në indet e trurit, kockat, shpretkën, muskujt, mëlçinë dhe zemrën.

Duke ndërmarrë hapa të thjeshtë për të mbrojtur veten, ju mund të zvogëloni ekspozimin tuaj ndaj tij, ndërkohë që i jepni trupit tuaj një shans për të hequr qafe këtë metal toksik, duke mbrojtur shëndetin tuaj ndërsa plakeni.

Përkundrazi, nuk ka asnjë efekt të dëmshëm nëse mbështjellim ushqime të ftohta, bukë të thekur dhe ushqime të tjera. Prandaj nga sot kini kujdes…/abcnews.al

Lexo me shume