Lehtësuesi më i mirë i stresit fshihet në tryezën e familjes

Darkat familjare për disa janë të barabarta me një përvojë torturuese. Megjithatë, Shoqata Amerikane e Zemrës do t’i këshillonte ata të rishikonin pasi, sipas studimit të tyre të fundit, më shumë se nëntë në dhjetë familje (91%) që hanë së bashku do të arrijnë një ulje të niveleve të stresit.

“ Kur hamë së bashku, arrijmë të reduktojmë stresin, të rrisim vetëbesimin dhe të përmirësojmë marrëdhëniet tona sociale ”, tha doktoresha Erin Michos, duke theksuar se fëmijët do të përfitojnë më shumë nga këto vakte. Dr. Michos, një vullnetar i Shoqatës Amerikane të Zemrës dhe drejtor i asociuar i Kardiologjisë Parandaluese në Johns Hopkins në Baltimore, shpjegoi gjithashtu se stresi kronik rrit gjithashtu rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe goditjes në tru, dhe kështu menaxhimi dhe reduktimi i hershëm konsiderohet i nevojshëm .

Studimi mblodhi të dhëna nga rreth 1000 të rritur amerikanë, të cilët më tej treguan se:

84% dëshironin të drekonin më shpesh me familjen
rreth 67% e pjesëmarrësve raportuan se darka me miqtë u kujtonte atyre rëndësinë e lidhjes me njerëzit e tjerë
për 54%, vaktet me miqtë shërbejnë si kujtesë për të ngadalësuar dhe për të bërë një pushim
rreth 59% thanë se kur darkojnë me të tjerët, zgjedhin ushqime më të shëndetshme, edhe pse e kanë të vështirë të koordinojnë orarin e tyre me atë të familjes ose miqve.
” Ne e dimë se mbledhja e familjes ose e shoqërisë për një vakt nuk është aq e lehtë sa duket. Ashtu si me zakonet e tjera të promovimit të shëndetit, jepini vetes mundësinë për të filluar pak. Vini si synim që të mblidhni miqtë, familjen ose kolegët së bashku për drekë të paktën një herë në javë. Nëse nuk mund të takoheni, mendoni se si mund të hani drekë së bashku edhe me telefon apo kompjuter ”, tha Dr. Michos.

Ndërsa darka jashtë ka cilësi “lehtësuese të ankthit”, rreth 65% e të rriturve raportuan të paktën pak ankth, me 27% që thanë se ishin jashtëzakonisht ose shumë të shqetësuar. Rreth 69% e punëtorëve me kohë të plotë ose të pjesshme thanë se do të ndiheshin më pak të stresuar në punë nëse mund të bënin një pushim dhe të ndanin një vakt me një koleg.

Lexo me shume