Mbyllja e kopshtit të “Turgut Ozal” dhe kolegjit të vajzave, reagon KiE: Përdorim i autoritetit për qëllime politike

Asambleja Parlamentare e Këshillit të Europës ka reaguar në lidhje me urdhrin e MAS për mbylljen kopshtit të kolegjeve “Turgut Ozal” në Tiranë si edhe VKM-në për mbylljen e kolegjit të vajzave “Mehmet Akif” duke i cilësuar këto vendime si një shembull i përdorimit të autoritetit publik për qëllime politike.

Në reagim specifikohet se juristët, akademikët dhe shoqëria civile, e cilësojnë një vendim të tillë si arbitrar dhe se shkak për marrjen e vendimit është bërë presioni nga autoritetet turke.

Mes të tjerash në reagim Asambleja Parlamentare e Këshillit të Europës jemi të shqetësuar që Shqipëria, si vend kandidat për në BE, nuk respekton shtetin e së drejtës duke vendosur politikisht nën presionin e jashtëm.

Reagimi:

Shqipëria, një shembull i fundit i përdorimit të autoritetit publik për qëllime politike

Më 22 shtator 2022, qeveria shqiptare anuloi dy institucione arsimore turke për shkak të një procedure të pretenduar zhvendosjeje. Kjo mbyllje u vlerësua nga juristët, akademikët dhe shoqëria civile si një vendim arbitrar i qeverisë shqiptare për shkak të presionit të autoriteteve turke.

Për më shumë se shtatë vjet, politika e jashtme turke e bëri misionin e saj mbylljen e institucioneve arsimore të perceptuara si të sikletshme për qeverinë Erdogan. Presidenti turk përdori peshën e zyrës së tij për të kontaktuar autoritetet shqiptare dhe qeveritë e tjera duke kërkuar mbylljen e shkollave të themeluara nga një grup i caktuar shtetasish turq, të cilët ishin në opozitë. Këto përpjekje për mbylljen e shkollave u pasuan shpesh me rrëmbime dhe ekstradime të paligjshme. Rastet e rrëmbimit të mësuesve turq kanë ndodhur në të njëjtin skenar në Republikën e Moldavisë (shih Doc. 14649“Thirrja e Republikës së Moldavisë për të rivendosur sundimin e ligjit”) dhe kanë çuar në dënimin e vendit nga Gjykata Evropiane e të Drejtave të Njeriut. Ne jemi të shqetësuar që Shqipëria, si vend kandidat për në BE, nuk respekton shtetin e së drejtës duke vendosur politikisht nën presionin e jashtëm.

Asambleja Parlamentare duhet ta ndjekë këtë rast dhe t’i bëjë thirrje Shqipërisë të respektojë shtetin e së drejtës.

Dokumenti: 

(Mbyllja e kolegjit turk, reagon KiE në Strasburg: Shqipëria, shembull i përdorimit të autoritetit publik për qëllime politike)

/abcnews.al/

Lexo me shume