Një defekt në anije apo një kapiten i keq? Ndryshimi i minutës së fundit që fundosi Titanikun

History of Yesterday

Titaniku mbahet mend ende si katastrofa më e madhe në historinë e udhëtimeve detare.

Natën e 15 prillit 1912, Titaniku që konsiderohej në atë kohë anija më e madhe e ndërtuar ndonjëherë, u godit me një ajsberg duke u fundosur. Historianët kanë përmenduar shumë arsye për shkakun e kësaj ngjarjeje, por jo shumë e kanë përmendur ndryshimin e minutës së fundit që ka ndodhur pikërisht përpara se anija të largohej nga porti i Southampton.

Çfarë ndodhi në minutën e fundit?

Ky ndryshim i minutës së fundit është ndryshimi i kapitenëve para nisjes. Kapiteni që u punësua fillimisht ishte David Blair, një Oficer nga Marina Mbretërore me vite përvojë. Ai punoi pjesën më të madhe të karrierës së tij si tregtar për kompaninë White Star Line, prandaj, ai kaloi pjesën më të madhe të jetës së tij në det.

Më 15 prill 1912, kur Titanik do të nisej për në Nju Jork, Blair u zgjodh nga kompania për të cilën punonte (White Star Line) si kapiten. Blair ishte i mërzitur pasi me të vërtetë priste me padurim të bëhej kapiteni i anijes më të madhe në botë, megjithatë, ai nuk do të rrezikonte karrierën e tij si tregtar.

Arsyeja pse ai u zgjodh si kapiten i Titanic ishte përvoja e tij e gjatë.

Edward John Smith ishte kapiteni që zëvendësoi Blair, nuk do t’ia lejoj kurrë vetes të them se Smith ka më pak përvojë. Përkundrazi, ai kishte më shumë përvojë se Blair pasi ishte pjesë e së njëjtës kompani tregtare detare (White Star Line) për një periudhë më të gjatë se Blair.

Kjo është e njëjta arsye pse ai u zgjodh si kapiten në minutën e fundit vetëm për shkak të përvojës së tij.

Diçka që është e domosdoshme të përmendet me siguri është fakti se Smith ishte kapiteni më i përgatitur nga të gjithë për të gjitha rreziqet dhe fatkeqësitë që mund të sillte deti.

Po sikur Blaire të ishte kapiteni i anijes siç u planifikua fillimisht?

A do të ishte përmbytur anija?

Nuk ka rëndësi se sa ekspert mund të jesh në diçka dhe as përvoja,  nuk ka njeri të përsosur, të gjithë bëjmë gabime. Edhe nëse Blaire do të kishte më pak përvojë se Smith, ai mund ta kishte dalluar akoma ajsbergun me kohë dhe të shpëtonte Titanikun nga katastrofa.

/abcnews.al

Lexo me shume