Një martesë ka sukses kur të dy partnerët bëjnë këto 3 gjëra specifike

Kur keni nisur lidhjen me partnerin, me siguri keni parë gjithçka rozë, me shkëlqim dhe të bukur. Vëzhgoje çdo lëvizje, çdo gjest të tij dhe kujtoje pothuajse çdo frazë që thoshte.

Tani më duket se të dy keni ndaluar së fokusuari në pozitivet dhe po fokusoheni më shumë tek negativiteti. Në këtë fazë është e lehtë të biesh në “kurth” dhe të mendosh se partneri nuk është më i interesuar për ty, edhe nëse është i interesuar.

Ky këndvështrim negativ në lidhjen ose martesën tuaj është mjaft i dëmshëm për të ardhmen e tyre. Sipas Dr. Gottman, i cili pas 40 vitesh kërkime në çifte doli me 4 faktorët që mund të çojnë çdo marrëdhënie në rënie dhe përfundimisht në ndarje, ka një mënyrë për të ndryshuar klimën negative. Në fakt, ai sugjeron tre sjellje të adoptuara nga të gjithë çiftet që përjetojnë marrëdhënie të qëndrueshme dhe të respektueshme.

Tre gjërat që kontribuojnë në suksesin e çdo martese:

  1. “Më pëlqen shumë kur…”

Mundohuni të filloni fjalitë tuaja me atë frazë, në vend që të përdorni fraza si “Pse, nuk dalim aq shpesh sa dikur?” ose “Pse nuk më flet si dikur?” . Në vend të kësaj, provoni të thoni: “Më pëlqen shumë kur dalim jashtë. E mbani mend kur shkuam për një shëtitje dhe më pas hëngrëm? Kaluam shumë mirë. Dëshiron ta bësh sërish?’

  1. “Unë e vlerësoj shumë kur…”

Nuk ke pse ta thuash këtë, mund ta shkruash. Provoni të bëni një listë të të gjitha gjërave që vlerësoni dhe admironi tek partneri juaj. Nuk po flasim vetëm për gjestet e tij mbresëlënëse, por edhe për ato më të voglat që bën që ju kënaqin. Filloni në mëngjes dhe vazhdoni gjatë gjithë ditës. Për shembull, “hap dritaret ose rregullon shtretërit ose bën kafe. Më pas ai më telefonoi ose më dërgoi mesazh dhe pagoi faturën që harrova”.

Një kujtim i të gjitha këtyre momenteve të vogla ju ndihmon ta shihni partnerin tuaj në një dritë pozitive dhe t’i vlerësoni më shumë. Sigurisht që do të ketë momente që do t’ju irritojnë, por nëse dëshironi që lidhja juaj të vazhdojë, fokusohuni tek gjërat pozitive.

  1. “Të admiroj kur…”

Gjeni kohë dhe mënyrë për të treguar admirim ndaj partnerit tuaj. Tregojini ose tregoni se sa e vlerësoni atë që bën. Thuaj, për shembull, “I mblodhe të gjitha këto produkte dhe rroba të vjetra për t’i dhuruar. Ti po jep shumë” ose “Faleminderit që erdhe për të bërë pazar me mua kur e di që nuk është diçka që ju pëlqen”. Tregoni se po i kushtoni vëmendje edhe lëvizjeve të tij, sepse ashtu siç mendoni se mund t’ju injorojë, ashtu mund të jetë edhe me të.

Sjellja juaj është përgjegjësia juaj dhe ju keni mundësinë të formësoni marrëdhënien tuaj ashtu siç dëshironi. Përfitoni prej saj./abcnews.al

Lexo me shume