Njerëzit me këtë zakon kanë më shumë gjasa të preken nga depresioni

Një studim i ri ka nxjerrë në pah rrezikun se vegjetarianët mund të përballen deri në dy herë më shumë se ata që hanë mish: depresionin. A është dieta fajtore apo ka arsye të tjera? Një parametër interesant që del në pah është se kjo marrëdhënie ekziston pavarësisht nga marrja e dietës.

Në përgjithësi, studimi, i botuar në Journal of Affective Disorders, sugjeron se nivelet më të larta të depresionit te vegjetarianët nuk janë për shkak të përmbajtjes së dietës së tyre. Studiuesi Chris Bryant përpiqet të shpjegojë këtë marrëdhënie komplekse me artikullin e tij në The Conversation.

Së pari, depresioni mund t’i shtyjë njerëzit të heqin dorë nga ngrënia e mishit, dhe jo anasjelltas. Kjo për shkak se simptomat e depresionit përfshijnë mendime negative dhe ndjenja faji. Një person me depresion mund të ndihet më fajtor për procesin e thertores që nga momenti që konsumon mish.

Së dyti, një dietë vegjetariane mund të shkaktojë depresion, por jo për shkak të mungesës së lëndëve ushqyese. Për shembull, një ndryshim i tillë në zakonet e të ngrënit mund të na sjellë në konflikt me mjedisin tonë të afërt dhe të ndikojë në pjesëmarrjen në aktivitete sociale po aq sa edhe izolimi social.

Në fund të fundit, studiuesi arrin në përfundimin se as vegjetarianizmi dhe as depresioni nuk ka të ngjarë të kenë lidhje, por të dyja mund të lidhen me një faktor të tretë. Ky mund të jetë çdo numër karakteristikash ose përvojash që lidhen me vegjetarianizmin dhe depresionin.

Nga ana tjetër, parametri që nuk kontrollohej, por që mund të lidhej si me depresionin ashtu edhe me vegjetarianizmin, është ekspozimi ndaj imazheve të dhunshme nga industria e mishit përmes dokumentarëve përkatës. Imazhe të tilla të ashpra mund të çojnë në vegjetarianizëm, pasi mizoria ndaj kafshëve është arsyeja më e zakonshme për t’u kthyer në vegjetarianizëm.

Ka disa arsye të mundshme për marrëdhënien midis vegjetarianizmit dhe depresionit, por ky studim i ri thekson se dieta vegjetariane nuk është shkaku i depresionit. Anasjelltas, përvoja sociale e vegjetarianizmit mund të kontribuojë në depresion, depresioni mund të çojë në vegjetarianizëm.

Si vegjetarianizmi ashtu edhe depresioni mund të jenë për shkak të një variabli të tretë, siç është ekspozimi ndaj imazheve të dhunshme të industrisë së mishit.  /abcnews.al

 

Lexo me shume