OBSH: Mbi 600 sulme ndaj kujdesit shëndetësor ukrainas që nga fillimi i luftës

Ka pasur 620 sulme ndaj shërbimeve shëndetësore në Ukrainë që kur Rusia filloi pushtimin e saj ushtarak në shkurt, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH).

Prioritetet kryesore të agjencisë janë vazhdimi i mbështetjes për 150 partnerët shëndetësorë në terren dhe reagimi urgjent ndaj 620 sulmeve ndaj kujdesit shëndetësor që nga fillimi i luftës, tha të premten drejtori i agjencisë për Evropën, Hans Kluge.

Shqetësime të tjera për OBSH-në përfshijnë nevojat shëndetësore të atyre në Ukrainë dhe “parashikimin dhe përgatitjen për sfidat që do të sjellë dimri”, tha ai në një konferencë shtypi mbi ndikimet shëndetësore të konfliktit në rritje në Ukrainë. 

Sezoni i dimrit paraqet sfida veçanërisht për ata që “jetojnë në mënyrë të pasigurt” dhe të paaftë për të ngrohur shtëpitë e tyre, shtoi Kluge. 

“Sfidat e dimrit dhe përshkallëzimi i fundit i luftimeve, mund të shtojnë zhvendosjen e brendshme të konsiderueshme me një pritshmëri prej dy deri në tre milionë njerëz që lëvizin në vetë Ukrainën, si dhe një tjetër eksod refugjatësh në vendet përreth”, tha ai. 

“Rrjedhimisht, do të ketë një tendosje edhe më të madhe mbi shërbimet shëndetësore si në Ukrainë ashtu edhe në vendet pranuese të refugjatëve,” vazhdoi ai. 

Çështjet e shëndetit mendor, një tjetër prioritet për OBSH-në, ka të ngjarë të “përkeqësohen”, tha Kluge. 

“Dhjetë milionë njerëz janë potencialisht në rrezik të çrregullimeve mendore, duke përfshirë stresin akut, ankthin, depresionin, abuzimin me substancat dhe çrregullimin e stresit post-traumatik”, tha ai, duke shtuar se ky vlerësim ishte bërë përpara përshkallëzimit të fundit në Ukrainë. /Abcnews.al/ 

Lexo me shume