Përdh unimi i grave në Ukrainë, strategji ushtarake e Rusisë

Përdh unimi dhe sulmet seksuale që dyshohet se janë kryer nga forcat ruse në Ukrainë, përbëjnë qartësisht “një strategji ushtarake” dhe “një taktikë të qëllimshme për të çnjerëzorizuar viktimat”, tha përfaqësuesja e OKB-së, Pramila Patten , duke folur për “raste të tmerrshme dhe shumë brutale”.

“Të gjitha shenjat janë këtu,” thotë Patten, i cili po i përgjigjej një pyetjeje nga AFP në Paris rreth përdhunimit si një armë lufte në Ukrainë.

“Kur gratë dhe vajzat mbahen me ditë të tëra dhe dhunohen, kur fillon të përdhunosh djem dhe burra të vegjël, kur sheh një sërë rastesh të gjymtimit gjenital, kur dëgjon dëshmi të grave që flasin për ushtarë rusë që furnizohen me Viagra, është e qartë. Bwhet fjalw pwr një strategji ushtarake. Dhe kur viktimat raportojnë atë që u tha gjatë përdhunimit, është e qartë se kjo është një taktikë e qëllimshme për të dehumanizuar viktimat”, thotë avokati nga Mauritius.

Aty thuhet se rastet e para të dhunës seksuale u shfaqën “tre ditë pas fillimit të pushtimit të Ukrainës”, më 24 shkurt.

Përfaqësuesja speciale që nga viti 2017 i Sekretarit të Përgjithshëm të OKB-së për çështjen e dhunës seksuale të kryer në kohë konflikti, Patten po kalonte nga Paris dje, të enjten, për të nënshkruar një marrëveshje partneriteti me OJQ-në ‘Bibliothèques Sans Frontières’ për të mbështetur viktimat e dhunës seksuale në kohë konflikti.

Verifikimet

OKB-ja ka verifikuar “më shumë se njëqind raste” të përdhunimeve dhe sulmeve seksuale në Ukrainë që nga fillimi i luftës. Por “nuk bëhet fjalë për numra,” këmbëngul Patten. “Është shumë e ndërlikuar të kesh statistika të besueshme gjatë një konflikti aktiv. Dhe, shifrat nuk pasqyrojnë kurrë realitetin, sepse dhuna seksuale është një krim i heshtur. Është krimi që raportohet dhe dënohet më së paku”, nënvizon ajo duke folur për frikën nga hakmarrja dhe stigmatizimi. “Rastet e raportuara janë vetëm maja e ajsbergut”, tha ai.

Viktimat janë kryesisht gra dhe vajza, por edhe djem dhe burra. Kështu tha ekspertja e OKB-së. Ajo citoi raportin e publikuar në fund të shtatorit nga komisioni i pavarur ndërkombëtar hetimor. Raport i krijuar me një rezolutë të Këshillit të Sigurimit të OKB-së. Ky raport “konfirmoi krimet kundër njerëzimit të kryera nga forcat ruse. Sipas dëshmive të mbledhura, moshat e viktimave të dhunës seksuale janë nga 4 deri në 82 vjeç. Ka shumë raste të dhunës seksuale ndaj fëmijëve, të cilët dhunohen, torturohen apo ndalohen”. Kështu thekson raporti.

Lexo me shume