Përfundon Kongresi i 20-të i Partisë Komuniste të Kinës, Xi Jinping: Luftoni për fitore

Partia Komuniste e Kinës përfundoi kongresin e saj të 20-të në Pekin, i cili pritej të vuloste mandatin e tretë radhazi të Presidentit Xi Jinping si udhëheqës partie dhe shteti dhe të formësonte të ardhmen politike të vendit gjatë pesë viteve të ardhshme.

“Luftoni për fitore,” tha Sekretari i Përgjithshëm i partisë dhe presidenti i vendit në fjalimin e tij në ceremoninë e mbylljes.

Kongresi i CCP, i 20-ti që nga themelimi i tij në 1921, u mbajt në një periudhë delikate për Kinën, pasi ekonomia e dytë më e madhe në botë po përballet me probleme për shkak të bllokimeve të vazhdueshme për të parandaluar përhapjen e koronavirusit dhe përshkallëzimin e tensioneve diplomatike me Perendimin.

Javën e fundit, rreth 2,300 delegatë të emëruar nga organizata të ndryshme partiake morën pjesë në seancën me dyer të mbyllura në Pekin.

Komiteti i ri Qendror, “parlamenti” i brendshëm i partisë, është miratuar, sipas agjencisë zyrtare kineze të lajmeve “Neë China”, e cila megjithatë nuk zbuloi listën me rreth 200 anëtarë.

Përveç kësaj, anëtarët e rinj të Komitetit të Përhershëm të Asamblesë së Përgjithshme, për shumë nga organi që aktualisht mbajnë çelësat e pushtetit në Kinë, do të dalin para mediave nesër rreth mesditës.

Nesër, Xi Jinping, pritet të sigurojë një mandat të tretë në detyrën e Sekretarit të Përgjithshëm dhe rrjedhimisht kreut të shtetit. Votimi, i konsideruar thjesht një formalitet, do të thotë që në mars 2023, 69-vjeçari Xi Jinping do të nisë punën për mandatin e tretë, pesëvjeçar si president.

Ky mandat i tretë “i jep fund” tre dekadave të ndryshimit të liderëve pas një maksimumi dy mandatesh në Kinë. Për të qëndruar në pushtet, burrit të fortë të Pekinit iu desh të rishikonte Kushtetutën në 2018 për të hequr kufirin me dy mandate.

Të paktën në teori, Xi Jinping mund të sundojë Republikën Popullore përgjithmonë.

/abcnews.al

Lexo me shume

Përfundon Kongresi i 20-të i Partisë Komuniste të Kinës, Xi Jinping: “Luftoni për fitore”

Partia Komuniste e Kinës përfundoi kongresin e saj të 20-të në Pekin, i cili pritej të vuloste mandatin e tretë radhazi të Presidentit Xi Jinping si udhëheqës partie dhe shteti dhe të formësonte të ardhmen politike të vendit gjatë pesë viteve të ardhshme.

“Luftoni për fitore,” tha Sekretari i Përgjithshëm i partisë dhe presidenti i vendit në fjalimin e tij në ceremoninë e mbylljes.

Kongresi i CCP, i 20-ti që nga themelimi i tij në 1921, u mbajt në një periudhë delikate për Kinën, pasi ekonomia e dytë më e madhe në botë po përballet me probleme për shkak të bllokimeve të vazhdueshme për të parandaluar përhapjen e koronavirusit dhe përshkallëzimin e tensioneve diplomatike me Perendimin.

Javën e fundit, rreth 2,300 delegatë të emëruar nga organizata të ndryshme partiake morën pjesë në seancën me dyer të mbyllura në Pekin.

Komiteti i ri Qendror, “parlamenti” i brendshëm i partisë, është miratuar, sipas agjencisë zyrtare kineze të lajmeve “Neë China”, e cila megjithatë nuk zbuloi listën me rreth 200 anëtarë.

Përveç kësaj, anëtarët e rinj të Komitetit të Përhershëm të Asamblesë së Përgjithshme, për shumë nga organi që aktualisht mbajnë çelësat e pushtetit në Kinë, do të dalin para mediave nesër rreth mesditës.

Nesër, Xi Jinping, pritet të sigurojë një mandat të tretë në detyrën e Sekretarit të Përgjithshëm dhe rrjedhimisht kreut të shtetit. Votimi, i konsideruar thjesht një formalitet, do të thotë që në mars 2023, 69-vjeçari Xi Jinping do të nisë punën për mandatin e tretë, pesëvjeçar si president.

Ky mandat i tretë “i jep fund” tre dekadave të ndryshimit të liderëve pas një maksimumi dy mandatesh në Kinë. Për të qëndruar në pushtet, burrit të fortë të Pekinit iu desh të rishikonte Kushtetutën në 2018 për të hequr kufirin me dy mandate.

Të paktën në teori, Xi Jinping mund të sundojë Republikën Popullore përgjithmonë.

/abcnews.al

Lexo me shume