Peshku më helmues në botë kapet në Adriatik, 1200 herë më i fortë se cianidi_664356bea9946.jpeg

Peshku më helmues në botë kapet në Adriatik, 1200 herë më i fortë se cianidi

Shtatë peshq pufer me shirita argjendi (Lagocephalus sceleratus) u vunë re të hënën pranë ishullit Ceja (Kroaci) në Gjirin Medulin, dhe një u kap në një thellësi prej 19 metrash dhe u dërgua në Qendrën Kërkimore të Detit në Rovinj.
“Peshku i fryrë me shirita argjendi përmban një helm jashtëzakonisht të fuqishëm, tetrodotoksina, e cila mund të shkaktojë probleme të rënda shëndetësore dhe vdekje për shkak të konsumimit. Tetrodotoksina është më e përqendruar në gonadat dhe mëlçinë, por është e pranishme edhe në lëkurë. Supozohet se një dozë prej 1 deri në 2 mg është fatale”, është publikuar në faqen e internetit të Aquarium Pula, raporton portali 24sata.

Shtohet se peshku është kapur dhe fotografuar nga peshkatari slloven Anton Vidovic.
Kjo specie ka karakter invaziv dhe përfshihet në të ashtuquajturat Emigrantët Lessepsian, specie që hyjnë në Mesdhe nga Deti i Kuq përmes Kanalit të Suezit. Fillimisht, këta peshq jetojnë në rajonet tropikale të oqeanit Indian dhe Paqësor.

Burimi