Prokuroria kërkon 1 vit burg për kryebashkiakun shqiptar

SPAK ka kërkuar 1 vit burg për kreun e Bashkisë Mallakastër, Qerim Ismailaj.

Ky i fundit nuk ka qenë i pranishëm në seancën e sotme.

Ismailaj u denoncua nga Partia Demokratike për efekt të ligjit të dekriminalizimit, por KQZ nuk pranoi që t’i hiqte mandatin ati. Ky vendim bëri që PD ta padiste në SPAK.

Pas 2 javësh pritet të jete seanca e vendimmarrjes nga Gjykata e Posaçme.

Në rast të gjetjes fajtor dhe dënimit, Ismailaj humb mandatin e kryebashkiakut.

Ai akuzohet për veprën penale të falsifikimit të formularëve, vulave dhe stampave.

Si përfundoi në gjyq Qerim Ismailaj? 

Kreu i Bashkisë së Mallakstrës, Qerim Ismailaj është marrë i pandehur nga SPAK me akuzën se fshehu një dënim në Greqi në vitin 2000. Vendimi nga prokuroria e posaçme u njoftua më 1 nëntor 2021. Por si nisi historia? Në datë 8 janar të vitit të kaluar Partia Demokratike i kërkoi prokurorisë verifikime për kryebashkiakun e Mallakastrës duke deklaruar se disponon fakte se ai rezulton i dënuar në Greqi.

“Sipas ligjit të dekriminalizimit, Qerim Ismailaj nuk mund të ushtrojë asnjë funksion publik” deklaroi atëherë sekretari i PD-së, Gazmend Bardhi duke e konsideruar Ismailajn subjekt ndalimi sipas ligjit të dekriminalizimit.

Prokuroria i ktheu përgjigje KQZ-së duke deklaruar se kryetari aktual i Bashkisë Mallakastër, Qerim Ismailaj, rezulton i dënuar në Greqi me vendim të formës së prerë të vitit 2000 për një ngjarje të ndodhur në 1999.

Kjo gjykatë e ka shpallur fajtor dhe e ka dënuar në mungesë me 3 vite burgim Ismailajn për veprën penale të “Konfliktit”/ “Përleshjes”, parashikuar nga neni 313 i Kodit Penal të Republikës së Greqisë që në Shqipëri i korrespondon veprës penale “dëmtime të tjera me dashje”, parashikuar nga neni 90/1 të Kodit Penal, e cila parashikon dënim vetëm me gjobë.

KQZ fillimisht dhe KAS më pas vlerësuan se Ismailaj nuk ishte në kushtet e ndalimit të ushtrimit të detyrës. Tashmë qytetari i parë i Mallakastrës do të gjykohet për shkak se fshehu në formularin e dekriminalizimit dënimin në Greqi.

Ismailaj pretendon se nuk ka pasur dijeni për dënimin, ndërsa shprehej se po të kishte dijeni do i kishte deklaruar sepse kjo sipas tij nuk do e kishte penguar të kandidonte për kryebashkiak. Ai theksonte se në periudhën kur pretendohet se ka dalë ky vendim ka qenë duke punuar si mësues në një shkollë në Corrush.

Në formularin e dekriminalizimit Qerim Ismailaj shkruan se ka jetuar në Mitilini të Greqisë gjatë periudhës 1998-1999. Sipas Ismailaj, ai është kthyer në Shqipëri, ku ka nisur punë si mësues në shkollën 8-vjeçare në Çorrush të Mallakastrës. Më vonë ka punuar si sekretar i Këshillit të Qarkut në Fier. Ai ka qenë edhe kryetari i Komunës Kutë në Mallakastër./ Abcnews.al

Lexo me shume