“Proshuta ju shëndosh”, ka një arsye pse mjekët hedhin poshtë mitin e vjetër

Prej vitesh, proshuta ka një imazh negativ kur bëhet fjalë për ushqimin e shëndetshëm. Problemi më i madh është sasia e yndyrës që përmban, por ekspertët theksojnë se proshuta është e mirë për shëndetin nëse konsumohet në sasi të moderuar.

Një studim i Qendrës Amerikane për Shëndetin Publik shqyrtoi efektet shëndetësore të proshutës dhe një nga arsyet pse pretendohet se ky ushqim nuk është edhe aq i keq në fund të fundit është se nuk përmban karbohidrate, por vetëm yndyrë. Kur bëhet fjalë për shtimin e peshës, karbohidratet janë më të rrezikshmit, jo yndyrnat, kështu që proshuta në moderim nuk do të kontribuojë në shtimin e peshës. Nga ana tjetër, do t’ju japë shumë energji.

E mira është se proshuta përmban edhe shumë proteina, e cila është shumë e rëndësishme për një dietë të shëndetshme, por edhe për lëkurën, kockat, flokët. Përveç kësaj, nëse hani pak proshutë me vaktin tuaj, do të jeni më të ngopur për më gjatë, vetëm për shkak të proteinave që përmban.

Përveç gjithë kësaj, proshuta përmban edhe shumë vitamina nga kompleksi i vitaminës B, të cilat janë shumë të rëndësishme për sistemin imunitar, si dhe përmban edhe zink.

E gjithë kjo nuk do të thotë që tani duhet të nxitoni me proshutën ashtu siç do të bënit me marulen, por është larg nga ky ushqim i dëmshëm për shëndetin tuaj, e vetmja gjë që duhet të keni kujdes është sasia, si me të gjitha ushqimet./abcnews.al

Lexo me shume