Pse frika na jep ndonjëherë kënaqësi? Shkenca e ka përgjigjen

Pëllëmbët që djersiten, pulset që ngrihen, muskujt që bëhen më intensivë. Nëse ndiheni kështu sa herë që shihni një skenë të suksesshme horror, atëherë ky artikull është për ju. Kur frika fillon të ulet, simptomat shqetësuese ia lënë vendin kënaqësisë. Nëse ende identifikoheni, a keni menduar ndonjëherë nëse ka diçka më të thellë pas gjithë kësaj apo është thjesht lehtësimi që sjell mbijetesa?

Luftoni ose ikni

Amygdala, e cila është një grup neuronesh në qendër të trurit, kontrollon përgjigjen tonë ndaj frikës. Në një situatë të frikshme, amigdala stimulon hipotalamusin, i cili aktivizon dy sisteme në trupin e njeriut, sistemin nervor simpatik dhe sistemin talamokortikal. Çfarë po bëjnë këta të dy? Ata e vërshojnë trupin me hormone të ndryshme dhe na shtyjnë në një “luftim ose fluturim”, po, të ashtuquajturën sindromë lufte ose fluturimi.

Adrenalina e mban trupin tonë vigjilent. Rrit rrahjet e zemrës ndërsa kortizoli rrit presionin e gjakut. Nivelet e gjakut rreth organeve vitale zgjerohen, duke u siguruar atyre oksigjen dhe lëndë ushqyese. Rezultati është që marrim frymë më të shpejta ndërsa i gjithë trupi është gati të reagojë.

Siç shpjegon neuroshkencëtarja e Universitetit të Bristol, Dr Charlotte Lawrenson: “Edhe pse ne kuptojmë një pjesë të madhe të mënyrës sesi funksionojnë neuronet e trurit në përgjigje të frikës që përcakton sjelljen tonë, ka ende shumë kapituj të panjohur që duhen ekzaminuar”.

Kur jemi të ekspozuar ndaj një mjedisi kërcënues, sipas Lawrenson, dy pjesë të trurit aktivizohen. E para lidhet me shpejtësinë dhe reagimin e shpejtë. E dyta lidhet me ngadalësimin dhe ka të bëjë me ndërgjegjen, logjikën dhe kujtesën. Në këtë pikë, analizohet kërcënimi që aktivizon frikën dhe na lejon të kuptojmë nëse jemi të ekspozuar ndaj një rreziku real.

Nëse kërcënimi është real, aktivizohen zona të tjera të trurit që e bëjnë trupin të reagojë ndaj rrezikut. Kur e gjithë kjo kalon, i gjithë ky kujtim transferohet dhe ruhet në hipokampus.

Sipas një studimi të bërë gjatë pandemisë, u zbulua se njerëzit që kënaqeshin duke parë thrillerë dhe filma horror ishin mendërisht “më të fortë” në krahasim me ata që i shmangnin. Në njëfarë mënyre, ata janë ekspozuar ndaj skenarëve të ngjashëm dhe mund t’i përdorin këto përvoja për të menaxhuar sfida të reja, të panjohura, përfundojnë ekspertët.

Kënaqësia që sjell ndonjëherë frika, është “një lloj loje” që të përgatit për atë që do të thirresh të përballesh më pas. Për të gjetur lidhjen më të thellë të frikës me këtë kënaqësi, studiuesi Malmdorf-Andersen dhe ekipi i tij, nga Laboratori i Frikës Rekreative të Universitetit Aarhus, studiuan një grup pjesëmarrësish që shkuan në një shtëpi të përhumbur, duke marrë pjesë në disa përvoja të frikshme.

Studiuesit i filmuan, matën rrahjet e tyre të zemrës dhe i pyetën se si ndiheshin në disa pika gjatë përvojës. Rezultatet treguan se ekziston një lidhje e drejtpërdrejtë mes frikës dhe kënaqësisë, duke ofruar atë që quhet “euforia”. E rëndësishme është të bëjmë të qartë se secili prej nesh reagon shumë ndryshe ndaj frikës. Frika e tepërt mund të çojë në dëshpërim dhe mosfunksionim, ndërsa nën kontroll mund të sjellë në fund kënaqësi, kështu që mos ngurroni të trembni Halloween-in e këtij viti./abcnews.a

Lexo me shume