Shkencëtarët parashikojnë vdekjen e çdo personi sipas mënyrës së ecjes

Nëpërmjet sensorëve të lëvizjes së kyçit të dorës, ato mund të përdoren për të parashikuar rrezikun e vdekshmërisë së një personi deri në pesë vjet më vonë.

E vërteta është se është disi rrëqethëse, por shkencëtarët pohojnë se ata mund të parashikojnë se kur do të vdesë çdo person bazuar në mënyrën se si ecën. Ata flasin për një studim të ri që flet për matje të veçanta që shkencëtarët mund të kenë në duart e tyre. Këto merren nëpërmjet sensorëve të lëvizjes së kyçit të dorës dhe mund të përdoren për të parashikuar rrezikun e vdekshmërisë së një personi deri në pesë vjet më vonë.

Ky studim u botua në revistën PLOS Digital Health dhe shikoi të dhënat nga më shumë se 100,000 njerëz në Angli. Ata i ndoqën pjesëmarrësit për gjithsej 14 vjet, ndërsa studiuesit në Universitetin e Illinois gjurmuan përshpejtimin dhe distancën e përshkuar nga secili përdorues në copa gjashtë minutëshe.

Gjatë këtij testi gjashtë-minutësh në këmbë, shkencëtarët mund të matin funksionin e zemrës dhe mushkërive që matet zakonisht gjatë takimeve mjekësore. Pra, ata shikojnë pacientët të ecin me një ritëm normal për gjashtë minuta dhe krahasojnë distancën totale që kanë ecur në krahasim me të tjerët në moshën e tyre.

Kjo matje mund të kryhet lehtësisht duke përdorur një përshpejtues në një sensor dore ose përmes një aplikacioni të telefonit celular.

Parashikimet e bëra për vdekjen e përdoruesve ishin 72% të sakta pas një viti dhe 73% të sakta pas pesë vjetësh./abcnews.al

Lexo me shume