Shkroi mbi 1750 biografi të grave që i dhanë botës gjithçka, shkencëtarja e re është fjalë për fjalë Wikipedia

Jessica Wade u bë e famshme kur, në moshën njëzet vjeçare, filloi të shkruante biografi të grave dhe shkencëtarëve në Wikipedia, të cilat nuk u njohën kurrë nga shkencëtarët e tjerë dhe publiku. Në vitet që pasuan, Wade foli dhe shkroi gjithnjë e më shumë për pabarazitë në shkencë. Ajo gjithashtu ka fituar çmime dhe medalje të shumta për arritjet e saj. Madje e ka cituar edhe vetë Jimmy Wales, themeluesi i Wikipedia.

Megjithatë, jo të gjithë ishin të kënaqur me atë që po bënte Jessica Wade. Sipas redaktorëve, gratë për të cilat ka shkruar nuk kanë qenë aq të famshme.

Ëade u pajtua me ta, duke shtuar se ata duhet të njihen më mirë.

Një nga biografitë e saj të para ishte për një matematicien të quajtur Gladys West, i lindur në Virxhinia në vitin 1930, i cili punoi për qeverinë e SHBA dhe bëri llogaritjet e hershme që u bënë baza e teknologjisë GPS.

Një shembull tjetër ishte Clarissa Phelps. Wade mësoi për kimisten e re bërthamore afrikano-amerikane dhe shkroi një biografi në Wikipedia duke përshkruar punën e saj në një ekip në Laboratorin Kombëtar Oak Ridge që zbuloi një element të ri në tabelën periodike. Hyrja e Phelps është kundërshtuar prej kohësh nga Wikimedianët, por Wade e ka mbrojtur atë po aq ashpër. Në fund, ajo fitoi dhe biografia e kimistit shkoi në Wikipedia.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tré Magazine (@thetremag)

Jessica Wade vazhdon përpjekjet e saj për të informuar botën për gratë e ardhshme shkencëtare dhe dëshiron që brezi i ardhshëm i grave të marrë mbështetjen që u nevojitet.

“Njerëzit supozojnë se vajzat nuk zgjedhin shkencën sepse askush nuk i frymëzon ato,” tha ajo në një intervistë të fundit. “Vajzat tashmë janë të interesuara për të mësuar”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jess Wade (@jessjess1988)

Gratë përbëjnë vetëm një të katërtën e të gjithë punonjësve në kompanitë STEM (shkencë, teknologji, inxhinieri dhe matematikë). Raporti “Hendeku gjinor në Poloni 2020” tregon qartë se pavarësisht arsimit adekuat, ka një përfaqësim të madh të grave në këto profesione. Përfaqësuesit e Grave në Shkencë në Nencka (VISAN), një organizatë jofitimprurëse që punon për barazinë dhe mbështet gratë në shkencë, theksojnë se “rruga drejt përfaqësimit të barabartë të grave dhe burrave në shkencë kërkon ndryshime sistematike”. Që ky proces të jetë i suksesshëm, një konsensus i gjerë dhe mbështetja e një pjese të madhe të komunitetit akademik, ku sot shumica dërrmuese janë burra”./abcnews.al

Lexo me shume