Si Kina sakrifikoi 7 mln qytetarë të saj për lirinë e vendit?

History of Yesterday

Kina megjithëse një komb i madh, iu desh të bënte shumë sakrifica për të mbrojtur jo vetëm tokën, por edhe popullin e saj.

Gjatë vitit 1938 pas Luftës së Dytë sino-japoneze (1937-1945), Kina mori vendimin për të përmbytur një rajon të tërë për të ndaluar forcat japoneze.

Ky ishte me të vërtetë një plan i mirë i marrë në konsideratë nga pozicioni strategjik i Kinës, por erdhi me koston e mbi 800,000 kinezëve që vdiqën për shkak të përmbytjes.

Kina dhe Japonia nuk kanë qenë kurrë aleatë shumë të mirë dhe kjo mund të shihet në Luftën e Parë Sino-Japoneze (1894–1895) e cila u shkaktua nga varfëria e Kinës dhe Japonisë për tu zgjeruar.

Çfarë e shkaktoi Luftën e Dytë Sino-Japoneze?

Lufta e Parë Sino-Japoneze ishte mjaft e shkurtër dhe të dyja palët ishin fajtore. Në 1931 Japonia ishte në marrëdhënie të mira me Kinën dhe Japonia donte të zgjerohej në Kinë.

Japonia ishte një vend shumë i begatë që po përfitonte gjithashtu plotësisht nga risitë që solli revolucioni industrial dhe kërkesa për produkte të ndryshme të krijuara në mbarë botën, veçanërisht brenda Europës.

Kina nga ana tjetër po përballej me një ekonomi në rënie. Japonia donte të ndihmonte Kinën për të rritur ekonominë e saj, por në këmbim ata donin zgjeronin kufijtë e tyre në tokën kineze, kryesisht për të ndërtuar më shumë fabrika dhe për të zgjeruar linjat e tyre të prodhimit, raporton abcnews.al.

Megjithëse ekonomia e Kinës po rritej për shkak të kësaj, popullsia kineze nuk ishte aspak e kënaqur me japonezët që po punonin në vendin e tyre. Kishin kaluar vite dhe Japonia filloi të kërkonte gjithnjë e më shumë territor.

Kjo zgjati deri në vitin 1937 kur Kina po përballej me revolta të mëdha nga popullsia për të ndaluar zgjerimin e japonezëve.

Me ardhjen e një lideri të ri në vitin 1936 të quajtur Chiang Kai-shek, ai dalloi menjëherë vizionin e popullit të Republikës së Kinës dhe kështu në vitin 1937, Kina doli kundër Japonisë duke filluar Luftën e Dytë Sino-Japoneze.

Kina mund të ketë pasur numrin më të madh të ushtarëve për të filluar një luftë, por Japonia kishte jo vetëm armatim më të mirë, por taktika shumë më të mira.

Gjatë gjithë historisë së Kinës, lumi i verdhë, i cili kalonte në 7 provinca të Kinës shkaktoi përmbytjet më shkatërruese dhe sipas të dhënave historike vranë mbi një milion njerëz deri në shekullin e 19-të. Shumica e digave që janë ndërtuar u shkatërruan nga forca e presionit të ujit gjatë shirave.

Lumi e ka marrë emrin e tij për shkak të ngjyrës së verdhë/kafe të ujit. Kjo shkaktohet nga një substancë natyrale e quajtur llum që i jep ujit këtë pigment. Madje lumi kalon nëpër rrugën e famshme të mëndafshit dhe një pjesë e vogël e Murit Kinez është ndërtuar pikërisht pranë lumit.

Plani i Kinës ishte të ndërtonte një digë të improvizuar në Huayuankou, e cila do të shkaktonte një përmbytje të madhe, duke ndaluar ushtrinë japoneze të avanconte.

Përmbytjet  shkatërruan nga 54,000 kilometra katror dhe vranë mbi 800,000 civilë kinezë dhe mbi 12.5 milionë të tjerë mbetën pa shtëpi. Megjithëse sulmi fillestar vrau 800,000, për shkak të urisë dhe sëmundjeve si pasojë e përmbytjeve, 6.2 milionë civilë kinezë vdiqën gjatë viteve 1938 dhe 1947.

Megjithëse gjenocidi nuk do të ishte termi i saktë që mund të përdoret për të përshkruar këtë ngjarje,raporton abcnews.al.

A e ndaloi kjo Japoninë?

Ju do të mendonit se bazuar në territorin që u përmbyt Japonia do të tërhiqej por nuk ndodhi kështu. Është e vërtetë që ushtria japoneze u prek nga përmbytjet, veçanërisht divizionet e tyre.

Nga fundi i vitit 1938, Japonia rigrupoi ushtrinë e saj, dhe arriti të merrte në kontroll Wuhan. Forcat kineze u dobësuan dhe burimet për Kinën për të vazhduar këtë luftë po shteroheshin me shpejtësi.

Vetëm në vitin 1941 Japonia filloi të humbiste ngadalë pasi i shpallën luftë Amerikës me sulmin në Pearl Harbor. Që atëherë, Japonia filloi të tërhiqte gjithnjë e më shumë trupa nga Kina për t’u përqëndruar në mbrojtjen e Paqësorit.

Edhe pse Kina ndodhej në një pozitë të keqe deri në vitin 1944, fushata në Japoni nuk përfundoi kurrë deri në vitin 1945 kur Japonia u godit nga armët bërthamore dhe iu dorëzua Kinës dhe Amerikës.

Që nga hyrja e Amerikës në Luftën e Dytë Botërore, ata mbështetën Ushtrinë Kineze duke u ofruar atyre armë (kryesisht tanke) të cilat i ndihmuan të largonin forcat e dobësuara japoneze.

Në fund, Kina fitoi, por me të vërtetë Kina sakrifikoi shumë, dhe le të jemi të sinqertë këtu, nëse nuk do të kishte hyrë Amerika në luftë, territori i Japonisë tani do të ishte zgjerohej edhe  më shumë, raporton abcnews.al.

Përfundimi është se Kina nuk duhet të kishte shkaktuar kurrë përmbytjen.  Pasi nëse flasim ppër sakrifikimin e miliona jetëve për të fituar një luftë, atëherë është më mirë të dorëzoheni sesa të vrisni qëllimisht njerëzit tuaj.

/abcnews.al

Lexo me shume