Si mund të ndikojë dieta në përbërjen e florës vaginale

Lëkura jonë dhe shumë nga mukozat që rreshtojnë organet tona nuk janë sterile, por të banuara nga baktere. Përbërja specifike e këtyre baktereve është tipike për çdo zonë të trupit dhe karakterizon florën. Ashtu si flora e zorrëve është thelbësore për ruajtjen e shëndetit tonë, flora vaginale është e rëndësishme për shëndetin e sistemit femëror.

Karakteristikat e florës vaginale

Siç u përmend më parë, çdo florë që banon në pjesë të ndryshme të trupit ka karakteristikat e veta të veçanta. Edhe pse mund të konsiderohet se flora e vaginës përbëhet nga të njëjtat baktere që ekzistojnë në pjesën e fundit të zorrëve, megjithatë ajo është shumë e ndryshme nga ajo që gjendet në sistemin tretës.

Përbërja e ndryshme është për faktin se gjatë zhvillimit të gruas flora e pranishme në vaginë pëson një sërë ndryshimesh dhe ndikohet nga faktorë të ndryshëm si:

  • Hormonet (estrogjeni dhe progesteroni).
  • Mikroflora e zorrëve
  • Mënyra e jetesës
  • Barna

Deri më sot, ne e dimë se mikrobioma vaginale është e pasur me lloje të ndryshme bakteresh, por shumica e saj është e kolonizuar nga një gjini specifike: Lactobacillus. Ky lloj bakteri i njohur është i pranishëm në shumë ushqime të fermentuara (para së gjithash në kos) dhe kryen një funksion specifik në mukozën vaginale.

Në fakt, Lactobacillus i pranishëm në mjedisin vaginal falë fermentimit të disa sheqernave prodhon acid laktik, i cili favorizon formimin e një mjedisi acidik vaginal (me një pH 3.5-4.5) që ndër të tjera është një formë mbrojtjeje. kundër patogjenëve dhe baktereve të padëshiruara.

Pse është e rëndësishme mikrobioma vaginale?

Studime të shumta konfirmojnë se shumë gra gjatë jetës së tyre raportojnë probleme që lidhen me një ndryshim të florës vaginale, një gjendje e çekuilibrit të quajtur vaginitis. Kjo gjendje e ndryshimit të ekuilibrit mund të jetë pak a shumë e rëndë dhe ndikon në gjendjen e shëndetit të gruas në përgjithësi.

Këto ndryshime ekuilibri mund ta bëjnë mukozën vaginale më të ndjeshme ndaj infeksioneve bakteriale, por kjo nuk është e gjitha. Në fakt, nëse flora vaginale ndryshon, gruaja mund të jetë më e ndjeshme ndaj infeksioneve virale HPV ose infeksioneve të majave (si p.sh. kandidiaza) dhe infeksioneve që mund të ndikojnë gjithashtu në traktin urinar.

Përtej aspekteve fiziologjike dhe hormonale, flora vaginale është gjithashtu e rëndësishme në nxitjen e fertilitetit dhe reduktimin e rreziqeve gjatë shtatzënisë si lindja e parakohshme ose komplikimet për fëmijën.

Efektet e dietës në përbërjen e florës vaginale

Dieta është e rëndësishme për florën vaginale, sepse në kombinim me stilin e jetesës ndikon në përbërjen e baktereve që banojnë në mukozën vaginale. Përveç kësaj, flora e vaginës mund të ndryshohet si rezultat i çekuilibrit që mund të ndodhë në zorrë. Për këtë arsye, ushqyerja ka një rol të drejtpërdrejtë në zonën vaginale dhe të tërthortë, duke vepruar si refleks edhe në florën e zorrëve.

Për të mbajtur një florë të shëndetshme vaginale, është e dobishme të shmangni:

  • Dietat kufizuese që mund të çojnë në mungesë të mikronutrientëve (vitamina dhe minerale).
  • Dietë e pasur me sheqerna të thjeshta
  • Dietë të ulëta në fibra prebiotike
  • Kushtet e obezitetit të rëndë/abcnews.al

Lexo me shume