Si të mësoni vërtet nga gabimet tuaja? Pesë hapa që nuk duhet t’i kaloni

Një nga frazat më të përsëritura është se një njeri i zgjuar mëson nga gabimet e tij .

Megjithatë, në mënyrë që kjo të ndodhë realisht në realitet, është e nevojshme të kalohen nëpër disa hapa bazë.

Mos i mohoni gabimet tuaja

Askujt nuk i pëlqen të thotë me zë të lartë se ka bërë diçka të gabuar, por të jesh në gjendje të pranosh kur je gabim është thelbësore për të nxjerrë diçka pozitive nga situata. Fajësimi i tepërt i të tjerëve për gabimet tuaja është i përshtatshëm dhe ju bën të ndiheni pak më mirë, por nuk bën asgjë për zhvillimin tonë.

Nga ana tjetër, të pranosh se është faji ynë që diçka nuk shkoi keq, nuk është kënaqësi, por duhet ta shikosh situatën me objektivitet dhe më pas të kuptosh se çfarë ndodhi dhe pse. Pranimi i gabimeve është mënyra më e mirë për të mos bërë më shumë gabime në të ardhmen.

Analizoni atë që ndodhi

Ndërsa shikoni atë që ndodhi, bëni vetes pyetje të rëndësishme që do t’ju afrojnë me të vërtetën. Megjithëse çështja mund të duket e qartë në shikim të parë, zbërthimi i situatës në faktorët kryesorë të saj mund t’ju lejojë të dalloni një gabim të pavërejtur më parë që ndikoi në situatë. Analizimi i asaj që ndodhi ju ndihmon të nxirrni përfundimet e duhura për të ardhmen.

Mos e kritikoni shumë veten

Mos i mendoni vendimet e këqija si një dështim personal, por si një mundësi për të mësuar dhe shmangur ato në të ardhmen. Nëse jeni të vetëdijshëm se ku keni gabuar, analizoni atë, mësoni prej tij, por mos u ndalni pafund në temë.

Vazhdimi i gërmimit të situatës nuk do të sjellë asgjë të re, por do t’ju bëjë më keq. Kjo, nga ana tjetër, mund të dekurajojë përpjekjet e mëtejshme. Pra, hiqni qafe kritikat e tepërta, falni vetes dhe mbani mend se nuk ka njerëz që nuk bëjnë gabime.

Mos u dorëzo

Në mënyrë që ajo që ndodhi të mos jetë e kotë, vazhdoni të realizoni planet tuaja. Pranimi i një gabimi do t’ju shpëtojë nga një dështim tjetër, por në të njëjtën kohë do t’ju bëjë të ngecni dhe përpjekjet tuaja të mëparshme nuk do të sjellin asnjë rezultat. Këmbëngulja në veprim dhe të diturit se ju lejohet të bëni gabime ju lejon të rriteni.

Lejoni vetes të bëni gabime

Siç thonë ata: nuk mëkatojnë vetëm ata që nuk bëjnë asgjë. Prandaj, veproni, korrigjoni gabimet tuaja, por në të njëjtën kohë jepini vetes mundësinë për t’i bërë ato. Gabimet dhe dështimet nuk janë argëtuese, por mund t’ju motivojnë të jeni më të mirë dhe më efikas. /G.D abcnews.al/

Lexo me shume