Skandali, VAR mendoi se Krstović mori të verdhë e justifikoi arbitrin. Kur pa të kuqin e aprovoi: “Në rregull”_6639fb6bb7389.png

Skandali, VAR mendoi se Krstović mori të verdhë e justifikoi arbitrin. Kur pa të kuqin e aprovoi: “Në rregull”

Në ndeshjen Milan-Lecce shkaktoi shumë diskutime kartoni i kuq i drejtpërdrejtë i arbitrit Massimi ndaj Nikola Krstović për një ndërhyrje me këmbën ngritur ndaj Samuel Chukwueze. Gjatë programit Open Var të Dazn u zbulua audio për përjashtimin e drejtpërdrejtë të sulmuesit të verdhekuqve dhe u zbulua edhe gabimi fillestar i bërë nga Avar Valeri, i cili mendoi se ishte treguar kartoni i verdhë dhe justifikoi arbitrin e ndeshjes: “Si ishte ky faull? E verdhë, i jep të verdhën. Po – komentuan në dhomën ku u ekzaminuan përsëritjet -. Do që të ndaloj në pikën e kontaktit? Po në pikën e kontaktit. Po në shpatull, thjesht shohim nga lart. Shiko, shiko këtë. Dua të them, është i keq, por përpiqet të kapë topin. Për mendimin tim nuk ka dhunë”.
“I kuq? Si i kuq? I dha të kuqin, eh. I dha të kuqin – vazhdon audioja sapo vihet re vendimi i arbitrit Massimi – Ah, i dha të kuq? Atëherë është në rregull, hajde. Nuk e kisha parë ngjyrën e kartonit, pastaj ai nuk flet…”. E pastaj përsëri: “E konfirmojmë absolutisht. Po, po, absolutisht, sigurisht, sigurisht. Kontrolli i përfunduar, i kuqi u konfirmua”.
Dino Tommasi, anëtari i CAN, shpjegon veçantinë e episodit në studio: “Avar Valeri mendoi se ishte e verdhë nga shkëlqimi i kamerës. Është një ndërhyrje që mund të jetë një faull serioz, ai përpiqet të luajë topin, por ka një këmbë të shtrirë, ka intensitet”.
Çfarë thotë rregullorja?
“Një ndërhyrje që rrezikon sigurinë e një kundërshtari, ose kryhet me forcë apo brutalitet joproporcional duhet të sanksionohet si një faull serioz. Çdo lojtar që, në një ndërhyrje për zotërim të topit, godet një kundërshtar nga përpara, anash ose nga pas, duke përdorur njërën ose të dyja këmbët, me forcë joproporcionale ose që rrezikon sigurinë e kundërshtarit, është fajtor për një faull të rëndë”.
Episodi i ngjashëm
Pati gjithashtu një episod të ngjashëm me atë në San Siro të Krstović edhe në Frosinone-Bologna, por Saelemaekers u ndëshkua vetëm me një karton të verdhë dhe VAR Valeri, sërish ai, ishte shumë i shpejtë për të konfirmuar ngjyrën e kartonit: “Po i jep të verdhë, mi trego pamjet. Daniele, e verdha është konfirmuar.”
Shpjegimi i dhënë nga Tommasi: “Nuk ka intensitet, Saelemaekers i sapo prek Zorteas, Orsato tregon me të drejtë të verdhën, ka vetëm një prekje të lehtë, kalohet nga faull serioz në pakujdesi”.

Burimi