Sot të gjithë sytë nga qielli, Eklipsi Diellor dhuron spektakël

Këtë të martë ndodh Eklipsi Diellor, ku Hëna do të qëndrojë midis Diellit dhe Tokës, duke shënuar një nga ngjarjet më spektakolare astronomike ndonjëherë.

Eklipsi sot (25 tetor) , edhe pse i pjesshëm, do të jetë i dukshëm edhe tek ne me një përqindje të diametrit diellor të mbuluar që do të variojë nga rreth 29% deri në rreth 22%.
Ata që nuk do të jenë në gjendje ta ndjekin ngjarjen nga një pozicion i favorshëm në Tokë, do të mund të lidhen me faqen e Teleskopit Virtual, i cili do të ndjekë eklipsin drejtpërdrejt me komentin e astrofizikantit Gianluca Masi.

Fenomeni pritet të zgjasë rreth dy orë, ku do të fillojë nga ora 11:15 deri në 11:35 dhe do të përfundojë rreth orës 13:20.
Eklipsi diellor i 25 tetorit është pjesë e të ashtuquajturës familje Saros, një seri eklipsesh të ndara nga njëri-tjetri me një interval prej 6585 ditësh, i barabartë me 18 vjet, 10 ditë dhe 8 orë (ose 18 vjet, 11 ditë dhe 8 orë, në varësi të sa vite të brishtë bien në intervalin kohor).
Të gjitha eklipset që i përkasin familjes Saros janë shumë të ngjashme me njëri-tjetrin, pasi Hëna është afërsisht në të njëjtin pozicion në lidhje me nyjen e saj (pika, domethënë, ku orbita e satelitit tonë kryqëzon atë të Tokës) dhe në të njëjtën distancë nga toka. Për më tepër, eklipset e Saros ndodhin gjithmonë pak a shumë në të njëjtin vit

Top ChannelLexo me shume