Sulmi i Kapitolit, Trump thirret të dëshmojë, rrezikon burg nëse…

Komiteti i Dhomës së Përfaqësuesve të SHBA-së që hetoi sulmin e 6 janarit 2021 në Kapitolin e SHBA-së votoi të enjten për thirrjen e Donald Trump për të dëshmuar, një veprim që përfundimisht mund të rezultojë në burgosjen e ish-presidentit nëse ai nuk e bën këtë.

Shtatë anëtarët demokratë dhe dy republikanë të komisionit të përzgjedhur të Dhomës së Përfaqësuesve votuan 9-0 në favor të lëshimit të një thirrjeje për Trump për të ofruar dokumente dhe dëshmi nën betim në lidhje me sulmin e 6 janarit.
“Ai është i vetmi person në qendër të historisë së asaj që ndodhi më 6 janar. Kështu që ne duam të dëgjojmë nga ai,” tha kryetari demokrat i panelit, Përfaqësuesi Bennie Thompson.

Votimi erdhi pasi komiteti shpenzoi më shumë se dy orë duke e shprehur argumentin e tij – nëpërmjet deklaratave nga anëtarët, dokumentet dhe dëshmitë e regjistruara – se Trump planifikoi të mohonte humbjen e tij në zgjedhjet e vitit 2020 paraprakisht, dështoi të shpërndante mijëra mbështetës që sulmuan Kapitolin. , dhe vazhdoi me pretendimet e tij të rreme se zgjedhjet u vodhën edhe pse këshilltarët e afërt i thanë se ai kishte humbur.
Ligji federal thotë se moszbatimi i një thirrjeje të Kongresit për dëshmi ose dokumente është një kundërvajtje, e dënueshme nga një deri në 12 muaj burgim. Nëse komiteti i përzgjedhur rekomandon një thirrje që shpërfillet, dhoma duhet të votojë nëse do t’i referohet Departamentit të Drejtësisë, i cili ka autoritetin të vendosë nëse do të ngrejë akuza.
Komiteti i përzgjedhur i Dhomës së Përfaqësuesve ka hetuar sulmin në Kapitol, i cili la më shumë se 140 oficerë policie të plagosur dhe çoi në disa vdekje, për më shumë se një vit, duke intervistuar mbi 1000 dëshmitarë.
 

Top ChannelLexo me shume