Super ushqimi që shëron të gjitha sëmundjet dhe ne nuk e dinim

Tahini është një produkt natyral dhe prodhohet nga farat e farave të përzgjedhura të susamit (Sesamun Indicum), duke kaluar në procesin e qërimit dhe tharjes.

Susami është një bimë me lartësi 100-120cm, e cila zhvillon kërcell të thjeshtë ose të degëzuar. Gjethet e saj rriten në nyjet në mënyrë alternative ose të kundërta.

Një në çdo tre lule, 4-5 cm e gjatë, plehërohet dhe më vonë zhvillohet ena që mban farat.

Tahini është bërë nga farat e susamit të pjekur në furrë. Shfaqet si një pastë, si një krem ​​me vaj, i susamit të bluar. Rrënja e fjalës gjendet në gjuhën turke dhe do të thotë paste susami.

Është 100% susam i bluar dhe për shijet e tij të veçanta shtohet kakao, portokalli ose mjaltë. Ai përmban sasi të konsiderueshme të elementëve gjurmë të nevojshëm në dietën e përditshme të njeriut.

Tahini menaxhon dhe kombinon të gjitha këto lëndë ushqyese, të cilat janë të nevojshme për funksionimin e mirë të trupit tonë. Para së gjithash, ai përbëhet nga një sasi e konsiderueshme e proteinave bimore, me vlerë të lartë biologjike. Mund të bëhet një zëvendësues i proteinave shtazore, veçanërisht nëse kombinohet me bishtajore ose arra.

Është i pasur me fibra, minerale, elementë gjurmë dhe vitamina. Kalciumi, magnezi, kaliumi, fosfori, hekuri, zinku, vitaminat B, vitamina E dhe antioksidantë të tjerë janë disa nga përbërësit e tij të dobishëm.

Është një burim i shkëlqyer i acideve yndyrore të dobishme, të monounsaturated dhe polyunsaturated. Përqindja më e madhe e vlerës së saj kalorike vjen nga yndyrnat e saj, prandaj edhe një sasi shumë e vogël është një burim i përqendruar i energjisë, pra kalorive.

Konsumi i përditshëm i tij rrit marrjen e fitosteroleve. Fitosterolet janë elementë me strukturë të ngjashme me kolesterolin, por që reduktojnë përthithjen e tij në sistemin tretës. Në fakt, ato përdoren për të pasuruar ushqime të tjera, me qëllim uljen e kolesterolit. Susami, sipas hulumtimeve të publikuara në një revistë shkencore, është arra me përmbajtjen më të lartë të fitosteroleve./abcnews.al

Lexo me shume