Trazirat në Kapitol, komiteti i 6 janarit thërret Donald Trump për të dëshmuar

Komiteti i 6 janarit ka votuar të thërrasë ish-presidentin Donald Trump për të dëshmuar ndërsa ata hetojnë trazirat në Kapitolin e SHBA.

Votimi unanim shënon një përshkallëzim në përpjekjet e komitetit për të marrë dëshmi nga ish-Presidenti, megjithëse në këtë fazë të vonë, nuk ka gjasa që Trump të përmbushë thirrjen dhe komiteti ka të ngjarë të mos ketë kohë për një luftë të gjatë gjyqësore.

Është e rrallë, por jo pa precedent që Kongresi të thërrasë mbledhjen dhe ish-presidentët për dëshmi.

Komisioni i Përzgjedhur i Dhomës së Përfaqësuesve, Char Bennie Thompson dhe Zëvendëskryetarja Liz Cheney argumentuan se komisioni duhej të dëgjonte nga Trump për të treguar historinë më të plotë që mundet për trazirat e 6 janarit.

“Falë punës së palodhshme të anëtarëve dhe hetuesve tanë, ne nuk kemi lënë asnjë dyshim asnjë se Donald Trump udhëhoqi një përpjekje për të përmbysur demokracinë amerikane që rezultoi drejtpërdrejt në dhunën e 6 janarit”, tha Thompson.

“Ai është i vetmi person në qendër të historisë së asaj që ndodhi më 6 janar. Kështu që ne duam të dëgjojmë nga ai”, tha Thompson.

Cheney tha se më shumë se 30 dëshmitarë kanë thirrur të drejtën e tyre të Amendamentit të Pestë kundër vetëinkriminimit, duke përfshirë disa që kanë komunikuar me Trump.

“Në një moment, Departamenti i Drejtësisë mund të zbulojë faktet që këta dhe dëshmitarë të tjerë po fshehin aktualisht. Por detyra jonë sot është ndaj vendit tonë dhe fëmijëve tanë dhe Kushtetutës sonë. Ne jemi të detyruar të kërkojmë përgjigje drejtpërdrejt nga njeriu që e ka vënë në lëvizje këtë të gjitha. Dhe çdo amerikan ka të drejtë të marrë përgjigjet, kështu që ne mund të veprojmë tani për të mbrojtur republikën tonë”, tha ai.

Lexo me shume