UNESCO: 207 vende kulturore janë dëmtuar në Ukrainë që nga fillimi i luftës

Kombet e Bashkuara po përdorin imazhe satelitore para dhe pas për të monitoruar shkatërrimin kulturor të shkaktuar nga lufta e Rusisë në Ukrainë.

Agjencia e kulturës e OKB-së UNESCO, duke njoftuar se do të nisë publikisht një platformë gjurmimi brenda disa ditësh, tha se kishte verifikuar dëmtimin e 207 vendeve kulturore në Ukrainë që nga pushtimi rus më 24 shkurt. Ato përfshijnë 88 objekte fetare, 15 muze, 76 ndërtesa historike dhe ose interes artistik, 18 monumente dhe 10 biblioteka.

“Përfundimi ynë është se është e keqe dhe mund të vazhdojë të përkeqësohet”, u tha gazetarëve në një konferencë në Gjenevë drejtoresha kulturore dhe emergjencave e UNESCO-s, Krista Pikkat.

Deri më tani gjatë luftës, asnjë nga shtatë vendet e trashëgimisë botërore nuk është dëmtuar. /abcnews.al

Lexo me shume