Xi Jinping tregon forcën, paraardhësin e tij e nxjerrin me forcë nga salla (VIDEO)

Ish-udhëheqësi kinez, Hu Jintao është larguar nga ceremonia e Kongresit të Partisë Komuniste, e cila u zhvilluar e mbyllur për media. Politikani 79-vjeçar me shëndet të ligët ishte ulur pranë presidentit, Xi Jinping kur u largua nga zyrtarët menjëherë pasi gazetarët u larguan nga kongresi i partisë komuniste. Nuk u dha asnjë shpjegim. Pas kongresit të saj njëjavor, partia pritet të konfirmojë Xi, 69 vjeç, për një mandat të tretë historik. Ngjarja, e cila mbahet në Pekin çdo pesë vjet, forcoi pozicionin si udhëheqësi më i fuqishëm i Kinës që nga Mao Ce Duni.

Hu Jintao, i cili mbajti presidencën midis 2003 dhe 2013, ishte në skenë kur dy zyrtarë iu afruan atij. Ai i tha diçka Xi Jinping, i cili ia ktheu kokën. Më pas Hu u shoqërua nga Salla e Madhe e Popullit, raporton bbc.

Pamjet e Hu Jintao-s që i kërkohet të largohet nga skena po tërheqin vëmendjen globale, ndërsa njerëzit përpiqen të kuptojnë se çfarë ka ndodhur. Ka shumë pyetje dhe asnjë përgjigje deri më tani nga qeveria kineze.

Dy arsyet më të mundshme për largimin e tij janë se ishte ose pjesë e politikës së pushtetit të Kinës në shfaqje të plotë, me një lider që përfaqësonte një kohë të mëparshme që u largua simbolikisht, ose se Hu Jintao ka probleme serioze shëndetësore.

Një redaktim më i gjatë i pamjeve të marra sot tregon Xi Jinping duke u kthyer nga ish-kryetari i Partisë dhe gjithashtu, në të majtë të Hu, figurat e larta Li Zhanshu dhe Wang Huning duken të shqetësuar.

Takimet masive të Partisë Komuniste zakonisht janë ngjarje me skenar të lartë, duke çuar në spekulime se koha e largimit të Hu Jintao mund të mos ketë qenë një aksident. Ai mori pjesë në seancën e mëparshme me dyer të mbyllura në ditën e fundit të Kongresit, më pas kamerat u lejuan të hynin në pjesën e fundit të ditës. Pikërisht pasi ishin vendosur kamerat, zyrtarët iu afruan zotit Hu dhe i treguan se ai duhej të shkonte.

Hu Jintao përfaqëson një Kinë shumë të ndryshme nga ajo e Xi Jinping. Ai drejtoi një udhëheqje shumë më kolektive dhe duhej të balanconte fraksionet e ndryshme të përfaqësuara në Komitetin e Përhershëm të Byrosë Politike. Vitet Hu u panë si një kohë e hapjes ndaj botës së jashtme dhe rritjes së tolerancës ndaj ideve të reja.

Si sekretar i përgjithshëm i Partisë, Xi e ka çuar vendin në një drejtim shumë të ndryshëm me të në “bërthamë” dhe të paaftë për t’u sfiduar.

Komiteti i ri Qendror nuk përfshin Li Keqiang ose Wang Yang, që të dy shihen si liberalë ekonomikë, të dyja të lidhura me idetë e administratës së mëparshme. Kjo tregon për një Komitet të ri të Përhershëm të Byrosë Politike të mbushur me besnikët e Xi.

Lexo me shume