Zbulohet një mozaik i rrallë 1600-vjeçar i kohës romake në Siri

Një zbulim i madh është bërë në Siri, ku është gjetur një mozaik i rrallë që i përket epokës romake dhe daton 1600 vjet.

Më në detaje, ai u gjet në qytetin Al Rastan, në provincën e Homsit në Sirinë qendrore. Al Rastan është ndërtuar në vendin ku dikur ishte qyteti helenistik i Arethusa.

Mozaiku përshkruan një “skenë të rrallë” në të cilën “duken qartë detajet dhe emrat e mbretërve dhe heronjve grekë që morën pjesë në Luftën e Trojës”, tha Hammam Saad, drejtor i gërmimeve dhe studimeve arkeologjike në Drejtorinë e Përgjithshme të Antikiteteve dhe Antikiteteve.

“Ne nuk kemi ndonjë mozaik të ngjashëm,” shtoi Saad, duke vënë në dukje se ndërsa kjo vepër “nuk është më e vjetra” në Siri, ajo është “më e kompletuara dhe më e rralla”.

“Seksioni që është zbuluar deri më tani është 20 metra i gjatë dhe 6 metra i gjerë”, vazhdoi ai, duke treguar se ka edhe pjesë të tjera që ende nuk kanë dalë në dritë.

Ky është mozaiku i nëntë i zbuluar në këtë zonë arkeologjike./abcnews.al

 

Lexo me shume