Zelensky: Të ndihmosh Ukrainën të mbrojë qiejt e saj është një nga detyrat më të rëndësishme humanitare

“Ata që justifikojnë terrorin rus dhe nxisin agresionin dhe ata që bëjnë thirrje për vrasje dhe inkurajojnë torturimin e ukrainasve do të mbahen përgjegjës në baza të barabarta me vrasësit dhe torturuesit. E gjithë makina terroriste ruse do të neutralizohet”, tha presidenti ukrainas Volodymyr Zelensky.

Shëndet për ju, shokë ukrainas!

Sapo kam marrë pjesë në punën e tryezës së dytë ministrore të diskutimit të vendeve donatore, FMN-së dhe Bankës Botërore, të cilat ndihmojnë vendin tonë të ruajë stabilitetin financiar.

Çështja kryesore është mbulimi i deficitit tonë buxhetor dhe rindërtimi i shpejtë i infrastrukturës kritike, banesave dhe objekteve sociale që janë shkatërruar ose dëmtuar nga goditjet e pushtuesit.

Po flasim për shuma të konsiderueshme, dhjetëra miliarda dollarë për buxhetin dhe Rimëkëmbjen e Shpejtë. Por potenciali i vendeve demokratike është shumë më i madh se nevojat ekzistuese. Prandaj, ne po konsolidojmë mbështetjen e partnerëve për hir të Ukrainës. Ne po krijojmë një “Ramstein” financiar – një mjet sistematik për mbështetjen e vazhdueshme të luftës sonë për liri.

Një tjetër takim është zhvilluar sot në formatin e mbrojtjes “Ramstein”. Mjaft produktive. Fillimisht u diskutua për pajisjen e vendit tonë me sisteme të mbrojtjes kundërajrore dhe antiraketë.

Sa më i guximshëm dhe mizor bëhet terrori rus, aq më e qartë është për botën se të ndihmosh Ukrainën për të mbrojtur qiellin është një nga detyrat më të rëndësishme humanitare për Evropën e kohës sonë. Besoj se do ta përballojmë këtë detyrë.

Dhe unë u jam mirënjohës atyre partnerëve tanë që tashmë kanë marrë një vendim për të forcuar një mbështetje të tillë për shtetin tonë, mbështetje për mbrojtje efektive në ajër.

Meqë ra fjala, sot dua të festoj luftëtarët e Forcave tona Ajrore në drejtimin jugor. Aty u arritën rezultate të mira, në veçanti, katër helikopterë sulmues rusë dhe më shumë se dhjetë dronë sulmues të prodhuar nga Irani u rrëzuan. Ne duhej të mbronim qiellin tonë sot edhe në drejtime të tjera.

Nga mbrojtja “Ramstein” kemi lajme pozitive lidhur me forcimin shtesë të ushtrisë sonë me artileri moderne. I jam mirënjohës partnerëve!

Rimëkëmbja pas një sulmi raketor dy-ditor rus vazhdoi sot në të gjithë vendin. Në atë kohë u dëmtuan objektet energjetike në 12 qarqe dhe në kryeqytet.

Deri më tani, aftësia teknike e furnizimit me energji elektrike është rikthyer plotësisht në shumicën e rajoneve. Në katër rajone, puna është në vazhdim, riparimet duhet të përfundojnë së shpejti.

Punonjësit tanë të energjisë në disa qytete dhe rrethe duhet të përdorin oraret e ndërprerjes së stabilizimit. Kjo është e nevojshme vetëm për të ruajtur funksionimin normal të të gjithë sistemit energjetik në kushte të tilla – në kushte kur prodhimi i energjisë elektrike është ulur.

Dhe dua të falënderoj edhe një herë të gjithë njerëzit tanë që iu afruan kësaj situate me vetëdije dhe dhanë kontributin e tyre shumë të rëndësishëm për garantimin e funksionimit normal të sistemit energjetik të Ukrainës. Vlen të vazhdoni të shpërndani konsumin e energjisë elektrike sipas orëve të ditës, në mënyrë që të përdorni sa më pak pajisje që kërkojnë një sasi të konsiderueshme energjie elektrike gjatë orëve të pikut.

Sot dua të falënderoj edhe të gjithë krerët e qarqeve, kryetarët e bashkive të qyteteve dhe kryetarët e komuniteteve, të cilët ulën ndjeshëm konsumin e energjisë elektrike në sektorin e shërbimeve komunale. Është e rëndësishme!

Situata mbetet e vështirë në të gjitha zonat në kufi me vijën e frontit. Sonte pushtuesit granatuan Nikopolin e rajonit të Dnipropetrovsk me Grad dhe artileri. Mes të plagosurve është edhe një fëmijë, një vajzë e lindur në vitin 2016. Një plagë jashtëzakonisht e rëndë…

Në mëngjes, terroristët rusë bombarduan Avdiivka, rajoni i Donetskut. Tregu Qendror. Pushtuesit përdorën Gradin. Deri më tani, 7 persona kanë humbur jetën dhe 12 janë plagosur.

Inteligjenca jonë, shërbimet speciale, agjencitë e zbatimit të ligjit po zbulojnë të gjitha detajet në lidhje me këto dhe sulme të tjera ruse. Asnjë terrorist rus nuk do të arrijë të mbetet i panjohur për drejtësinë – do t’i zbulojmë të gjithë emrat dhe të gjitha detajet.

Ukraina do të sjellë para drejtësisë çdo vrasës dhe torturues rus nga komandantët te privatët që kryenin urdhra kriminalë. Meqë ra fjala, nuk do të harrojmë as propaganduesit e terrorit. Të gjithë ata që justifikojnë terrorin rus dhe nxisin agresionin, të gjithë ata që bëjnë thirrje për vrasje dhe inkurajojnë torturimin e popullit tonë, do të mbahen përgjegjës në baza të barabarta me vrasësit dhe torturuesit.

E gjithë makina terroriste ruse duhet të neutralizohet. Dhe do të neutralizohet.

Mirënjohje për të gjithë ata që na afrojnë fitoren!

Mirënjohje për të gjithë ata që ndihmojnë Ukrainën!

Lavdi Ukrainës!

Lexo me shume